donderdag 24 oktober 2019

Inheemse Braziliaanse leiders in Nederland willen actie tegen ontbossing

(Bron foto: Greenpeace)
Aantal bosbranden van januari-augustus 145% toegenomen ten opzichte 2018


Nederlandse bedrijven en politici zijn aan zet om met oplossingen te komen tegen mensenrechtenschendingen en ontbossing in Brazilië. Met die boodschap komen inheemse leiders uit Brazilië van 29 oktober tot 2 november naar Nederland. De leiders uit onder andere de Amazone toeren op dit moment door Europa om in gesprek te gaan met politici en het bedrijfsleven.

De inheemse leiders zijn Sônia Guajajara, Célia Xakriabá, Angela Kaxuyana, Nara Baré, Elizeu Guarani Kaiowá, Kretã Kaingang, Alberto Terena en Dinaman Tuxá.


Nederland heeft volgens Greenpeace, in een vandaag, donderdag 24 oktober 2019, gepubliceerd artikel, als grootste soja-importeur van Europa een belangrijke verantwoordelijkheid in het stoppen van ontbossing en mensenrechtenschendingen. In Brazilië is de productie van soja voor veevoer de afgelopen twee decennia verviervoudigd. Een ontwikkeling die leidt tot grootschalige ontbossing en mensenrechtenschendingen.

Sinds het aantreden van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro krijgt de inheemse bevolking steeds meer te maken met geweldsincidenten en doodsbedreigingen. Bolsonaro moedigt met verminderde milieu-inspectie illegale houtkap aan en geeft agro-bedrijven daarmee een vrijbrief om gebieden van inheemse bewoners binnen te dringen.

De Braziliaanse Conselho Indigenista Missionário (Cimi) meldde onlangs, dat er dit jaar al 160 invasies in 153 inheemse gebieden zijn geteld. Een toename vergeleken met 2018 waarin 111 invasies in 76 gebieden werden gemeld.
In de Amazone was dit jaar in de maand juni een toename van 88% ontbossing ten opzichte van vorig jaar.


Door het opzettelijk in brand steken van land maken criminele netwerken gebieden vrij voor de landbouw. Het aantal bosbranden is tussen januari en augustus van dit jaar met 145% procent toegenomen ten opzichte 2018.

In Europa is Nederland een van de grootste importeurs van soja. Jaarlijks voert Nederland gemiddeld 8,1 miljoen ton soja in waarvan ruim de helft uit Brazilië komt. De Nederlandse veestapel leunt sterk op geïmporteerde soja als voer voor onze kippen, koeien en varkens. Een derde van onze soja-import wordt gebruikt voor onze eigen dieren. Twee derde wordt doorgevoerd naar andere Europese landen. Onze honger naar soja en de effecten daarvan op de inheemse bevolking van Brazilië is een van de onderwerpen die aan de orde zullen komen in een gesprek met Kamerleden en tijdens een debat met toekomstige boeren en beleidsmakers op de Universiteit van Wageningen.

In augustus erkende VN-klimaatpanel IPCC de rol van inheemse volkeren als beste beschermers van het bos en hun bijdragen aan klimaatoplossingen, aangezien zij de meeste kennis hebben om binnen de grenzen van de natuur te leven en te werken.

De toer door Nederland is onderdeel van de APIB-tour waarin acht inheemse leiders uit Brazilië in 35 dagen 12 Europese landen bezoeken. Met de campagneboodschap ‘Inheems bloed: geen enkele druppel meer’ willen de inheemse leiders Europa wakker schudden en druk zetten op de Braziliaanse overheid om de situatie te veranderen. Bekijk deze video.


Woensdag 30 oktober om 13.00 uur:
Gesprek in de Tweede Kamer.
Tijdens een hoorzitting met Kamerleden van D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren zullen de inheemse leiders vertellen over de mensenrechtenschendingen waar ze mee te maken hebben en de bosbranden die de Amazone en andere regio’s teisteren.

Donderdag 31 oktober van 17.00 tot 19:00 uur:
Inheemse leiders in gesprek met boeren en beleidsmakers van de toekomst. Deze bijeenkomst organiseert Greenpeace in samenwerking met WUR Leerstoelgroep Bos- en Natuurbeleid en de Boerengroep.
Locatie: Impulse, Stippeneng 2, Wageningen

Vrijdag 1 november van 9.00 tot 10.00 uur: Een van de inheemse leiders brengt een bezoek aan Lilly Platt, de bekendste klimaatstaker van Nederland. Sinds september 2018 zit Lilly elke week voor de deur van het gemeentehuis in Zeist. Sinds september 2019 zit zij er niet meer iedere week, maar nog wel iedere eerste vrijdag van de maand. Op 1 november zal een inheemse leider Lilly in Zeist ontmoeten.
Locatie: Het Ronde 1, Zeist

(Suriname Mirror/Boeddhistisch Dagblad/Greenpeace/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten