donderdag 24 oktober 2019

Cft: 'Snelle en daadkrachtige uitvoering structurele hervormingen van doorslaggevend belang voor Curaçao”

(Bron foto: Cft-Berber van Beek)
'Het is van groot belang om optimaal gebruik te maken van het Groeiakkoord'


'Curaçao moet snel en daadkrachtig uitvoering geven aan de hervormingen die het land duurzaam zullen versterken', zo stelt het College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten (Cft), aldus het Cft vandaag, donderdag 24 oktober 2019, in een persbericht. 

De aanwijzing die de Rijksministerraad in juli aan Curaçao gaf, gecombineerd met de uitvoering van de Groeistrategie, bieden mogelijkheden om het tij duurzaam te keren. De Rijksministerraad gaf op 12 juli 2019 een aanwijzing aan het bestuur van Curaçao om de uitgaven en inkomsten in de begroting meerjarig in evenwicht te brengen. De aanwijzing schrijft onder meer voor dat een verwacht tekort in 2019 nog in datzelfde jaar dient te worden gecompenseerd en dat de gezamenlijke tekorten van 2017 en 2018 van 175,3 miljoen gulden met overschotten in 2020, 2021 en 2022 moeten worden gecompenseerd. Uit deze overschotten dienen bovendien de betalingsachterstanden op de schulden aan het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) waarvan de betalingstermijn is verstreken, te worden opgelost.

De werkloosheid in Curaçao is hoog in vergelijking met andere Caribische eilanden. Onder de jeugd is dat zelfs 33 procent. In de Groeistrategie heeft de regering aangegeven, hoe de economie hervormd kan worden. Dat betreffen vooral structurele hervormingen, zoals de hervorming van de arbeidsmarkt, de versterking van de bestuurskracht en het realiseren van een meer stimulerend ondernemersklimaat, waardoor onbenut menselijk en financieel kapitaal daadwerkelijk kan worden ingezet.

Curaçao en Nederland hebben een Groeiakkoord getekend over de concrete stappen die de regering de komende periode moet nemen en de ondersteuning die Nederland daarbij zal bieden. Het Groeiakkoord biedt ruimte om extra middelen en personele assistentie in te zetten. Ook staat het Groeiakkoord een verlenging van de compensatietermijn toe, als in juli 2021 blijkt dat in voldoende mate aan de afspraken is voldaan. Het is van groot belang om optimaal gebruik te maken van het Groeiakkoord.

De prognoses voor het begrotingsjaar 2019 zijn aangepast en de begroting inclusief eerste begrotingswijziging toont een sluitende gewone dienst. Er is sprake van een toename in de belastinginkomsten, deels toe te rekenen aan een incidentele meevaller van 42,1 miljoen gulden vanuit de belastingregeling koninkrijk (BRK). Ook voor 2019 ligt er nog een opgave om de uitgaven te beheersen en de inkomsten daadwerkelijk te realiseren, ook na de brand bij de Landsontvanger.

De opening van het nieuwe ziekenhuis Curaçao Medical Center (CMC) staat gepland voor 15 november 2019. De regering heeft in augustus een verzoek ingediend voor een aanvullende lening van 200 miljoen gulden. Vooruitlopend op de nog steeds niet ontvangen geactualiseerde business case met de bijbehorende second opinion heeft het Cft op 27 september 2019 een voorlopige reactie gestuurd, waarin een mogelijkheid is opgenomen om voor 103,7 miljoen gulden te kunnen lenen via de lopende inschrijving, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Behalve de business case gaat het dan ook om onder andere de dekking van de meerkosten van de exploitatie van het CMC ten opzichte van SEHOS. Na ontvangst van de gevraagde stukken – nu toegezegd voor over vijf weken – volgt een definitieve reactie van het Cft op het leenverzoek.

De meeste deelprojecten uit de Roadmap naar een goedkeurende accountantsverklaring bij de jaarrekening 2021 zijn inmiddels van start gegaan. Het land voorziet dat voldoende capaciteit voor deuitvoering van de plannen ontbreekt. Het Cft adviseert de regering dan ook om de ruimte die het Groeiakkoord biedt te benutten door ook voor dit doel ondersteuning te vragen. Het is essentieel dat er na het verkrijgen daarvan nadrukkelijke aandacht is voor borging van opgedane kennis en vaardigheden.

Het Cft bracht van 21 tot en met 23 oktober een bezoek aan Curaçao en voerde gesprekken met de Gouverneur, de minister van Financiën (twee keer, waarbij de minister een keer ondersteund werd door het MRT), de Raad van Ministers, de Commissie Financiën van de Staten, de Voortgangscommissie Groeiakkoord, de Stichting Overheidsaccountantsbureau (SOAB), de directie van SEHOS, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

Op maandag 21 oktober gaf de voorzitter van het Cft, professor Raymond Gradus, een openbare lezing getiteld 'Financieel toezicht en economische groei'.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten