woensdag 30 oktober 2019

Minister Hoefdraad: 'Saramacca-project dit jaar goed voor 3.000 ounces goud'

Bewindsman komt in parlement met positieve cijfers IAmGold en Newmont


Uit het Saramacca-project zal dit jaar 3.000 ounces goud worden gewonnen. Het resultaat wordt morgen gevierd. Dit project, ook wel bekend als Anomaly M., is ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van de Rosebel. 

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zei gisteren in De Nationale Assemblee, tijdens de openbare commissievergadering over de wijziging van de Wet op de Staatsschuld - aldus Starnieuws vandaag, woensdag 30 oktober 2019 -, dat de economische vooruitzichten goed zijn. De regering richt zich op diversificatie van de economie. De goudproductie gaat ook omhoog.

Kijk, luister vanaf 54:50



IAmGold/Rosebel Gold Mines zal dit jaar 260.000 ounces goudproductie realiseren. Volgend jaar is de verwachting 315.000 ounces en in 2021 is 360.000 ounces geprojecteerd. In twee jaar tijd is dat meer dan 100.000 ounces. Verder zal de Canadese maatschappij ook de weg completeren tussen het Saramaccaproject en Rosebel. Dit zal zorgen voor extra arbeidsplaatsen.

De cijfers van Newmont zijn ook positief, deelde de minister mee. Dit jaar wordt dubbel dan het vorig jaar ontvangen. Verder zullen de afschrijvingen van het bedrijf van US$ 80 miljoen teruggebracht worden naar US$ 20 miljoen. Dit betekent meer inkomsten voor het land.

Ook in andere sectoren is er groei te zien volgens Hoefdraad. Hij noemde onder meer landbouw en toerisme. De minister verwacht dat er schuldvermindering zal zijn het komende jaar.

Hij is voorstander van een goed schuldsaneringsplan. Hij legde uit dat in de crisisperiode er veel investeringen zijn gedaan. De regering heeft geleerd uit de crisis, benadrukte de bewindsman. Dezelfde fouten uit het verleden zullen niet worden gemaakt, stelde hij. 'We weten wat we doen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten