woensdag 30 oktober 2019

Assemblee behandelt 31 oktober wijziging Wet op de Staatsschuld

Coalitie: 'Strafbepaling in wet is overbodig en kan geschrapt worden'

Assemblee en minister Hoefdraad zijn voor opzet van schuldsaneringsplan


De wijziging Wet op de Staatsschuld wordt morgen in openbare vergadering van De Nationale Assemblee behandeld. De commissie die de openbare behandeling voorbereidt is zover om eindverslag uit te brengen. Initiatiefnemer Amzad Abdoel (NDP) heeft gisteren tijdens de openbare commissievergadering  meegedeeld dat er een nota van wijziging komt op basis van voorstellen gedaan door commissieleden en maatschappelijke groeperingen. Dit schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 30 oktober 2019.

Diverse commissieleden van de coalitie benadrukten, dat de strafbepaling in de wet overbodig is en deze geschrapt kan worden. Er zijn volgens hen voldoende wettelijke bepalingen om ervoor te zorgen dat de leningen niet onbeperkt worden genomen.

Commissievoorzitter Oesman Wangsabesari (NDP) zei, dat de minister van Financiën geen 'blanco cheque' krijgt door de wetswijziging.

Commissieleden Ronnie Brunswijk (ABOP), Gregory Rusland (NPS), Paul Somohardjo (PL) en Riad Nurmohamed (VHP) zijn tegen de wijziging. Gevraagd is aan Abdoel om het initiatiefvoorstel in te trekken.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft aangegeven, dat het volk op de eerste plaats staat bij de regering. Hij zei, dat leningen er altijd waren en er altijd zullen zijn. Leningen zijn onder andere gebruikt voor opzetten van ziekenhuizen, scholen en infrastructuur. Het gaat om verbeteren van de levensstandaard en diversificeren van de economie.

Wangsabesari heeft voorgesteld dat er een schuldsaneringsplan komt. Rossellie Cotino (NDP) wil dat in het schuldsaneringsplan minimum-criteria opgenomen moeten worden waaraan dit plan moet voldoen. De Staatsschuld moet een dalende trend vertonen. Dit is positief ontvangen door Abdoel en Hoefdraad. In zo'n plan moet worden opgenomen hoe het geld besteed wordt en hoe deze terugbetaald wordt. De leningen zijn bedoeld om de plannen die de regering heeft gemaakt en de begroting die goedgekeurd is, uit te kunnen voeren. Het financieringstekort van de begroting is wettelijk vastgesteld. De regering moet de ruimte krijgen om haar beleid uit te voeren.

De commissieleden Brunswijk, Rusland, Somohardjo en Nurmohamed voerden aan, dat brede maatschappelijke groepen, waaronder het bedrijfsleven, de vakbeweging, de bankiers en economen zich tegen de wetswijziging hebben uitgesproken.

Somohardjo stelde, dat er een volksopstand kan komen, waarbij een vonkje genoeg is om de vlam in de pan te laten slaan.

'Er zijn weer zoveel leningen, zoveel schulden, weer zoveel projecten. De prijzen in de winkels zijn duur, onbetaalbaar voor het volk, grote delen van het volk leven in armoede. Men voert snel projecten uit, aannemers die in paarse vlaggen goten ophalen, zogenaamd gesponsord. Een cambio aan de Hendrikstraat die zogenaamd goedkope dollars verkoopt, drugsvliegtuigen die vliegen en landen en vliegen, projecten die met grote mate van zekerheid over begroot zijn. De geschiedenis herhaalt zich', betoogde Nurmohamed.

De coalitieleden blijven erbij dat de wetswijziging gerechtvaardigd is. Diverse voorstellen die gedaan zijn, zullen door de initiatiefnemer verwerkt worden in de nota van wijziging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten