woensdag 30 oktober 2019

Inheemse gouverneur en vier inheemse bewakers gedood in bloedbad in zuidwesten Colombia

Auto gouverneur Cristina Bautista en bewakers aangevallen in Corinto, Cauca



Volgens lokale autoriteiten zijn dinsdag 29 oktober 2019 een inheemse gouverneur en vier inheemse wachten gedood in een bloedbad in het zuidwesten van Colombia. Vijf mensen zouden gewond zijn geraakt. 

Volgens de lokale inheemse autoriteit Consejo Regional Indígena del Cauca (CRIC) werd de auto waarin gouverneur Cristina Bautista en vier bewakers reisden aangevallen in de gemeente Corinto, Cauca.

In een persbericht zei de lokale gemeenschap, dat Bautista en de bewakers in hun gebied patrouilleerden toen ze werden tegengehouden door een auto met leden van de dissidente FARC-groep (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) Dagoberto Ramos en werden gedood.

Een ambulance en andere mensen die te hulp kwamen, zouden naar verluidt ook onder vuur zijn genomen.




Tientallen autochtone Colombiaanse leiders en autochtonen zijn tot nu toe dit jaar vermoord, met name in de noordelijke regio Cauca, waar inheemse autoriteiten zich verzetten tegen de inspanningen van drugshandelaren en illegale mijnwerkers om de controle over voorouderlijke landen over te nemen.


Het leger werd maandag beschuldigd van het executeren van een inheemse mensenrechtenverdediger in dezelfde stad.


Bautista is de zevende inheemse gouverneur die alleen al deze maand in Cauca werd vermoord.


Twee weken geleden werd de 57-jarige Toribio Canas in dezelfde stad vermoord. Na die moord herhaalde de CRIC 'de noodzaak om dringend alomvattende preventie- en beschermingsmaatregelen te treffen in het kader van het recht op autonomie en zelfbestuur', blijkbaar tevergeefs.

President Ivan Duque beloofde in april de inheemse autoriteiten in Cauca te ontmoeten, maar de autoriteiten bliezen die ontmoeting op het laatste moment af vanwege bezorgdheid over de veiligheid.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Las 2 Orillas/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten