zaterdag 12 oktober 2019

Inheemse protestleiders in Ecuador in gesprek met president Lenin Moreno

(Bron foto: @Expresoec - Twitter)
Voor de tiende dag op rij duizenden mensen de straat op


Inheemse protestleiders in Ecuador zijn ingegaan op de uitnodiging van president Lenin Moreno om met elkaar in gesprek te gaan. Moreno nodigde de leiders van de demonstranten vrijdag uit om te spreken, zodat er geen noodzaak meer was voor protesten en rellen. 


Vrijdag sloegen de protestleiders het aanbod nog af, maar na overleg met hun achterban werd dat besluit herzien. Ondanks de uitnodiging zijn zaterdag 12 oktober 2019 voor de tiende dag op rij duizenden mensen de straat opgegaan.


Het kwam wederom tot rellen tussen actievoerders en politie, waarbij met traangas is geschoten op demonstranten.

Quito lijkt volgens ooggetuigen op een oorlogsgebied. Veel straten zijn afgesloten door de demonstranten die blokkades van brandende banden hebben opgeworpen.


De demonstraties begonnen tien dagen geleden nadat Moreno besloot een brandstofsubsidie in te trekken. De maatregel levert de staatskas ongeveer 4 miljard euro op en is nodig om aan de eisen van het Internationaal Monetair Fonds voor een lening te voldoen.


President Moreno zei tot nu toe, dat hij de maatregel niet wil terugdraaien, maar vandaag leek het erop alsof de regering toch wil kijken of de eis van de demonstranten kan worden ingewilligd. De burgemeester van Quito zei de wet waarmee de subsidie werd afgeschaft, te willen 'analyseren'.

De inheemse bevolking van Ecuador, die bestaat uit verschillende stammen, is een overwegend arme en achtergestelde bevolkingsgroep. Het is niet de eerste keer dat deze mensen zich roeren. Al drie keer eerder moest een staatshoofd aftreden na een door de inheemse bevolking geleid protest.


(Suriname Mirror/CNN Espanol/Twitter/De Telegraaf/El Comercio/NOS)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten