zaterdag 12 oktober 2019

Bootje met migranten zinkt voor kust Mexico: twee doden en een vermist, acht migranten gered

(Bron foto: Jacob Garcia/Reuters)
Alle opvarenden komen uit Kameroen...

Steeds meer Afrikanen vliegen naar Zuid-Amerika om vervolgens lange tochten over land en per boot te maken naar VS


Een kleine boot die Afrikaanse migranten vervoerde voor de kust van Zuid-Mexico is vrijdag 11 oktober 2019 gezonken. Twee mensen vonden de dood en één wordt vermist, zeiden de autoriteiten. 

De boot voer vanaf de zuidelijke grensstaat Chiapas toen het omsloeg en de opvarenden in het water belandden, zei het parket in een verklaring. Een 39-jarige man werd dood gevonden, voegde hij eraan toe, aangespoeld op de kust. Het tweede lichaam bevond zich later op een paar honderd meter van het eerste.


Een zoekactie 'slaagde erin acht migranten levend te redden', zei het parket, waarbij nog één persoon werd vermist. Ze kwamen allemaal uit Kameroen, een land dat een groeiende uittocht heeft meegemaakt te midden van een steeds gewelddadiger conflict tussen zijn Franse en Engelstalige gemeenschappen.

Chiapas is het belangrijkste kruispunt voor migranten die Mexico doorkruisen  naar de Verenigde Staten. Het zijn meestal Midden-Amerikanen, maar de laatste jaren zijn er steeds meer Afrikanen, die vaak naar Zuid-Amerika vliegen en vervolgens lange tochten over land en per boot maken.


Afrikaanse migranten in Chiapas organiseren regelmatig protesten waarbij ze van de Mexicaanse autoriteiten eisen dat ze hun reis naar de VS kunnen voortzetten.

Migranten zonder papieren gebruiken regelmatig boten om de autoriteiten in het zuiden van Mexico te ontwijken, waar de regering 6.000 nationale gardepersoneel heeft ingezet om de grens te bewaken. Dat maakt deel uit van haar inspanningen om illegale migratie aan te pakken onder een deal om de dreiging van de Amerikaanse president Donald Trump om forse tarieven voor Mexicaanse goederen op te leggen te voorkomen.

Volgens de deal heeft de Mexicaanse regering nog eens 15.000 nationale gardepersoneel langs de noordgrens ingezet en de terugkeer van meer dan 50.000 migranten die asiel zoeken in de VS geaccepteerd, die nu in Mexico moeten wachten terwijl hun claims worden behandeld.

(Suriname Mirror/Informador/Al Jazeera/AFP/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten