vrijdag 6 september 2019

Staatsolie stuurt medewerker naar Bahama’s om te assisteren bij herstart olieraffinaderij

'We gaan om te kijken of we kunnen helpen, onze inspecteur gaat opnemen wat de schade is'


Staatsolie stuurt deze week één van haar medewerkers naar de Bahama’s om te assisteren bij de herstart van een olieraffinaderij die enkele dagen geleden ook door orkaan Dorian is getroffen. Minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle zei woensdag, dat via Caricom het verzoek was ontvangen om een raffinaderij deskundige beschikbaar te stellen. 

'Wij gaan iemand sturen. Wij sturen één van onze beste inspecteurs naar de Bahama's', zegt Staatsolie-directeur Rudolf Elias vrijdag 6 september 2019 in de Ware Tijd. Hij geeft verder aan dat het verzoek van CDEMA (Caribbean Disaster Emergency Management Agency), het rampenbeheersingsorgaan van de Caricom, via NCCR-coördinator Jerry Slijngard (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing) is binnengekomen bij Staatsolie.

Elias merkt op, dat bij grote natuurrampen zoals orkaan Dorian er schade kan worden aangericht aan installaties zoals olieraffinaderijen. Suriname en Jamaica zijn de twee enige andere Caricomlanden die over een olieraffinaderij beschikken. De Staatsolie-directeur weet vooralsnog niet welke schade de raffinaderij in de Bahama's heeft opgelopen.

'We gaan er naartoe om te kijken of we kunnen helpen. Onze inspecteur gaat opnemen wat de schade is en op basis daarvan zal een plan gemaakt moeten worden wat allemaal gedaan dient te worden om de raffinaderij weer operationeel te krijgen', aldus de directeur. Hij verwacht dat naast Suriname ook Jamaica deskundigen zal sturen. Aan de hand van wat zal worden aangetroffen zal duidelijk worden in hoeverre Staatsolie ook in het daadwerkelijk traject naar de herstart van de raffinaderij assistentie zal verlenen.

Eerder maakte Bahamas Petroleum Company (BPC) bekend, dat de orkaan geen bedreiging had gevormd voor een potentieel grote aardoliereserve in de wateren van de eilandstaat. Dinsdag deed BPC melding van 'de waarschijnlijke aanwezigheid en kwaliteit van een bron- en aardoliesysteem van wereldklasse dat zich precies in de BPC-concessie bevindt'.

Verschillende exploraties en analyses de afgelopen maanden zouden sterke indicaties van migratietrajecten die wijzen op de aanwezigheid van koolwaterstoffen hebben getoond. Het streven is om uiterlijk eind 2020 enkele exploratieputten te boren om de volledige concessie te behouden. Indien dat niet wordt gedaan zou BPC 50 procent van de concessie kunnen verliezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten