zaterdag 7 september 2019

Suriname tekent in Colombia pact ter bescherming regenwoud Amazone

Naast Suriname tekenen Colombia, Bolivia, Ecuador, Brazilië, Guyana en Peru bijzonder pact

(Bron foto: Twitter)
Suriname heeft samen met zes landen in het Amazonegebied vrijdag 6 september 2019 een pact ondertekend om het Amazonewoud te beschermen via rampenbestrijdingscoördinatie en satellietmonitoring. De overeenkomst komt te midden van recente branden die duizenden vierkante mijlen van de jungle in rook hebben doen opgaan. 

Vicepresident Ashwin Adhin, die president Desi Bouterse vertegenwoordigde, heeft het pact namens Suriname getekend. De presidenten van Colombia, Bolivia, Ecuador en Peru, Adhin en de minister van Natuurlijke Hulpbronnen van Guyana, woonden de eendaagse top bij in Leticia in het zuiden van Colombia.


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro nam deel via videolink, terwijl zijn minister van Buitenlandse Zaken, Ernesto Araujo, persoonlijk aanwezig was.

'Deze bijeenkomst zal voortleven als een coördinatiemechanisme voor de presidenten die deze schat delen - de Amazone', zei de Colombiaanse president Ivan Duque bij de ondertekening. Hij voegde eraan toe dat de landen elkaar opnieuw zullen ontmoeten op de VN-conferentie over klimaatverandering in december. 'Goede wil alleen is niet meer genoeg', voegde de Peruaanse president Martin Vizcarra eraan toe.


De landen zullen een natuurrampennetwerk opzetten, zodat ze beter kunnen samenwerken bij gebeurtenissen zoals grootschalige branden, aldus het pact. De groep zal ook werken aan herbebossingsinitiatieven, de inspanningen verhogen om ontbossingsactiviteiten via satelliet te volgen, onderwijsinitiatieven ontwikkelen en de rol van inheemse gemeenschappen in duurzame ontwikkeling vergroten, voegde het eraan toe.

De landen kwamen ook overeen om informatie te delen over activiteiten zoals illegale mijnbouw die het behoud schaden, aldus het pact.



De groep zal 'samenwerken om de programma's en financiële mechanismen te versterken, de toezeggingen van landen in deze scenario's herhalen, publieke en private middelen mobiliseren, inclusief de multilaterale banken, voor zover van toepassing, voor de uitvoering van dit pact'.

Bolsonaro zei in zijn opmerkingen tijdens de vergadering, dat het pact een bevestiging was van de soevereiniteit van elk land.


Voorafgaand aan zijn openingsopmerkingen zong de Ecuadoraanse president Lenin Moreno: 'Padre', een lied van de Spaanse zangeres Joan Manuel Serrat over milieuvernietiging.


Bosbranden in het Braziliaanse Amazonegebied zijn dit jaar volgens overheidsgegevens met 83% gestegen, waardoor enorme delen van een vitaal bolwerk tegen de wereldwijde klimaatverandering zijn vernietigd. Ongeveer 60% van het bos bevindt zich in Brazilië. De Amazone is ook de thuisbasis van ongeveer een miljoen leden van 500 inheemse groepen.

In Bolivia hebben de afgelopen weken ook branden gewoed. Bolsonaro beschuldigde aanvankelijk niet-gouvernementele organisaties van het stichten van de brand zonder enig bewijs te leveren, terwijl milieuactivisten hebben gewaarschuwd dat zijn controversiële plannen voor meer landbouw en mijnbouw in de regio, de ontbossing zullen versnellen. De extreemrechtse Bolsonaro raakte over de Amazone-branden verwikkeld in een openbare woordenoorlog met de Franse president Emmanuel Macron, die opriep meer te doen om de branden te bestrijden.







Een bericht gedeeld door Caracol Radio (@caracol_radio) op


(Suriname Mirror/Al Jazeera/Reuters/Starnieuws/Twitter/Caracol/YouTube/Instagram)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten