vrijdag 6 september 2019

Curaçao terughoudend met openstellen huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht

RvA: 'Tussentijdse oplossing kan andere vorm juridisch erkend partnerschap voor personen van hetzelfde geslacht zijn'


Het kan zijn dat op Curaçao de maatschappelijke acceptatie voor het openstellen van het huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht er (nog) niet is. In dat geval kan volgens de Raad van Advies (RvA) het invoeren van ‘een andere vorm van juridisch erkend partnerschap voor personen van hetzelfde geslacht’ uitgaande van de huidige stand van zaken een - tussentijdse - oplossing bieden. 

Dat staat te lezen in een zeer recent advies van de RvA naar aanleiding van een initiatiefontwerplandsverordening ‘Landsverordening houdende wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de openstelling van het huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht’, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 6 september 2019.

'In ieder geval is Curaçao op grond van het EVRM (Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens) verplicht om ten minste dat te doen, met enige nuances die het EHRM (Europees Hof voor de Rechten van de Mens) nog biedt voor wat betreft de beoordelingsvrijheid hoe Curaçao dat zou willen inkaderen en het moment van de formele invoering van de gekozen vorm van juridische erkenning van het partnerschap voor personen van hetzelfde geslacht', aldus de RvA.

Voor Curaçao betekent de uitleg die het EHRM geeft aan artikel 8 van het EVRM in relatie tot de erkenning van het partnerschap van homostellen, dat Curaçao ten minste een met het huwelijk vergelijkbaar juridisch alternatief aan homostellen moet bieden dat hen in staat stelt hun partnerschap te registreren en waaraan aan het huwelijk vergelijkbare juridische gevolgen verbonden zijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten