vrijdag 6 september 2019

Minister Akiemboto over het waarom van de wijziging Brokopondo Overeenkomst

Regering acht nadere tekst en uitleg over wijziging Brokopondo Overeenkomst nodig....


De afgelopen dagen zijn er stevige discussies gevoerd over de door de Assemblee (lees: oppositie) aangenomen Ontwerpwet wijziging Brokopondo Overeenkomst en de Ontwerpwet Schadeloosstelling Bauxietmaatschappijen. Vele zienswijzen, opvattingen en feiten zijn ter tafel gekomen. Gaandeweg het traject zijn er vele deskundigen bij betrokken geworden om ervoor te zorgen dat deze wet, eenmaal aangenomen, te goede moet komen voor ons land en volk.

In de laatste aflevering (# 71) van het praatprogramma Opinie van het Nationaal Informatie Instituut (NII) - zie onderaan - , wordt een beeld geschetst van wat de wijzigingen inhouden, hoeveel werk er is verzet en waarom deze wet moest worden goedgekeurd. In eenvoudige taal beantwoordt de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Sergio Akiemboto, de vraag wat deze twee wetten precies inhouden, aldus het NII donderdag 5 september 2019.

Hij geeft aan dat het in feite gaat om een Machtigingswet voor wijziging en beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst (BO) en de Wet Schadeloosstelling Bauxietmaatschappijen. De Machtigingswet spruit voort uit de toestemming die je van het parlement nodig hebt om enige wijzing aan te brengen in de wet.

Schadeloosstelling Bauxietmaatschappijen houdt onder meer in, dat waar er mijnactiviteiten ontplooid zijn en waar schade is aangebracht en belanghebbenden onder hebben geleden, de maatschappij dat moet vergoeden.

Op 30 augustus is De Nationale Assemblee akkoord gegaan met de wijziging van de BO, die dateert van januari 1958. De Wet inhoudende toestemming tot wijziging BO is aansluitend hierop aangenomen. In 2014/2015 werd een commissie samengesteld, nadat gebleken was dat Suriname veel meer aan Suralco moest betalen voor stroom dat we van hen afnamen. De stroomrekeningen bleken veel hoger te zijn dan het bedrag dat Suralco aan Suriname gaf voor de productie van bauxiet; Dat bleek vanaf 2009 het geval te zijn. Deze conclusie bevestigde de noodzaak dat de wet wijziging BO moest komen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten