vrijdag 6 september 2019

Vicepresident Adhin aanwezig bij presidentiële Amazone-top in de Colombiaanse stad Leticia

'Presidentiële top zal verklaring uitgeven die het Leticia-pact voor de Amazone omvat'


De Amazone-landen tekenen vandaag, vrijdag 6 september 2019, op een presidentiële in de Colombiaanse stad Leticia een pact voor het behoud van het Amazonegebied. Suriname wordt op deze conferentie vertegenwoordigd door vicepresident Ashwin Adhin. Adhin en zijn delegatie zijn gisteravond met een gecharterd SLM-toestel naar Colombia afgereisd. De bedoeling is dat ze direct na de conferentie terugkeren naar Suriname, zo bericht de Ware Tijd.

'Door deze presidentiële top zal een verklaring worden uitgegeven die het Leticia-pact voor de Amazone omvat',, zei de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes Trujillo aan verslaggevers. Of Suriname het document ook zal tekenen, is vooralsnog niet duidelijk. 'Suriname gaat ter vergadering om de toekomst van het Amazonegebied te bespreken', aldus minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle.

Volgens minister Trujillo zal de verklaring 'concrete acties bevatten' om het Amazonegebied te behouden, en zal het 'een scala aan activiteiten' omvatten waaraan niet alleen de landen van het Amazonegebied maar ook andere landen in de regio en de internationale gemeenschap zullen deelnemen.


'De reden voor deze oproep houdt verband met het belang van de Amazone, niet alleen voor de Amazonelanden en voor de regio, maar voor de hele wereld', zei de bewindsman. Hij voegde eraan toe dat het doel van de top is om de coördinatie te bevorderen van acties voor het behoud van de Amazone, waar wekenlang grote branden hebben gewoed.

Tijdens deze conferentie zullen de regeringsleiders zich ook buigen over de bosbranden die momenteel woeden in het Amazoneregenwoud en de gevolgen daarvan. Bescherming duurzaam behoud en benutting van het bos staan centraal tijdens de top.

De vergadering in Leticia zal worden bijgewoond door de presidenten Lenin Moreno van Ecuador, Martin Vizcarra van Peru en gastheer Ivan Duque van Colombia. President Evo Morales van Bolivia heeft ook bevestigd aanwezig te zullen zijn. President Jair Bolsonaro van Brazilië zal niet lijfelijk aanwezig zijn, omdat hij zondag een operatie moet ondergaan. Maar hij zal deelnemen via videoconferentie en een delegatie sturen onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken, Ernesto Araujo.

Ecuador, Peru, Brazilië, Colombia, Suriname, Venezuela en Guyana vormen samen het Amazone basin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten