vrijdag 20 september 2019

Beleid Centrale Bank heeft negatief effect op padieprijs

Exporteurs verplicht ontvangen export Amerikaanse dollars bij commerciële banken in te wisselen


Het beleid van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is er de oorzaak van, dat opkopers van padie en exporteurs van rijst en rijstproducten een slechte prijs betalen voor geleverde padie aan de boeren. De exporteurs zijn namelijk verplicht de ontvangen export Amerikaanse dollars bij de commerciële banken in te wisselen tegen een koers van Srd 7,52. 

Deze verplichting heeft de CBvS hen eerder opgelegd, terwijl ze die dollars bij de cambio's tegen een hogere koers konden verkopen. De opkopers/exporteurs waren door dit laatste in staat om de producenten Srd 105 per baal padie van 79 kilo te betalen. Dat kan niet meer voor de padie die nu wordt afgeoogst. De molenaars bieden nu Srd 95 per baal.

De governor van de moederbank, Robert van Trikt, zei onlangs dat net als bij de mijnbouwsector de rijstsector deviezen voor de staat moet verdienen. 'Deze mogen alleen bij de commerciële banken ingewisseld worden.' De opkopers/exporteurs waren met Srd 105 voor een baal padie heel goed op weg.  


'Maar, sinds de maatregel van de Centrale Bank is de opkoopprijs naar beneden bijgesteld', zegt Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie, vandaag,  Hij betreurt het besluit van de moederbank en stelt dat dit niet strookt met de vaker door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij geuite opvatting dat de rijstsector geliberaliseerd is en dus het principe van vraag en aanbod geldt. 'Indien dat zo is heeft de overheid geen recht op de exportdollars.'

Oemraw zegt eerder deze week te hebben gesproken met de opkopers/exporteurs over de recente ontwikkeling in de sector. Hij heeft vernomen dat ook de overheid met hen contact had, maar dan over kostenverlagende maatregelen. De SPBA-voorzitter verwacht wel dat de prijs van de padie in de komende dagen licht zal stijgen.

'Deze ontwikkeling komt heel hard aan, omdat wij nu minder ontvangen voor de padie', zegt rijstboer Ajai Shankar die gisteren zijn areaal heeft afgeoogst en zijn padie voor Srd 95 heeft geleverd aan een molenaar. Hij noemt de maatregel van de moederbank 'moordend' voor de sector. 'In plaats van dat men ons ondersteunt, zodat wij de sector op een hogere niveau kunnen brengen en minder afhankelijk worden, komt de overheid in deze oogstperiode met maatregelen waardoor wij nu minder ontvangen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten