vrijdag 16 augustus 2019

Vijf ongedocumenteerde Venezolanen vrijgelaten uit de SDKK-gevangenis op Curaçao

De vijf zijn de laatsten van groep van 35 Venezolanen die 11 april op zee werd opgepakt


Vijf ongedocumenteerde Venezolanen zijn vrijgelaten uit de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK). Zij deden een beroep op artikel 3 van het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM) en mogen in vrijheid afwachten wat de uitkomst is van de onderhandelingen over een minnelijke schikking, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 16 augustus 2019.

De vrijlating van de vijf, de laatsten van een groep van 35 ongedocumenteerde Venezolanen die 11 april op zee werden opgepakt, komt voort uit de procedure die loopt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Volgens advocate Maya Soumah-Elzinga van Scheperboer & Parris Advocaten ziet het Hof aanwijzingen van schendingen van verschillende artikelen van het verdrag als het gaat om de detentieomstandigheden, de collectieve uitzetting, het recht op informatie en algemene regels die gelden voor het in detentie houden van personen.

Het collectief van advocaten dat zich inzet voor de rechten van de ongedocumenteerden is bereid om de zaak voor de vijf Venezolanen met behulp van het Europees Hof te settelen met de Curaçaose overheid. 'Wij onderhandelen niet rechtstreeks met de overheid. Via het Hof voeren wij de onderhandelingen om tot een minnelijke schikking te komen', zegt Soumah- Elzinga. 'Daarnaast loopt de artikel 3-procedure nog.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten