vrijdag 16 augustus 2019

Reuters: Staatsolie gaat obligaties verkopen om offshore olie-exploratie te financieren

Staatsolie overweegt ook enkele aandelen op de New York of Londen aandelenbeurs te noteren

'Voor Staatsolie, maar ook voor Suriname, staan ​​er spannende tijden voor de boeg'


De Surinaamse staatsoliemaatschappij Staatsolie is van plan volgend jaar een obligatieverkoop te plannen om offshore olie-exploratie te financieren, zei de CEO donderdag 15 augustus 2019, omdat het wil profiteren van de groeiende hype inzake olievondsten bij buurland Guyana. Staatsolie zou ook overwegen enkele van zijn aandelen op de New York of London aandelenbeurzen te noteren om daarmee tussen de $ 1 miljard en $ 2 miljard op te halen om zijn offshore boorprogramma te ontwikkelen, vertelde de directeur Rudolf Elias aan verslaggevers. 

Elias zei dat hij optimistisch is, dat Staatsolie of een van zijn partnerbedrijven snel olie aanboort. Het verwacht de resultaten van een near-shore prospect over drie weken, en het Amerikaanse Apache Corp zal volgende maand beginnen met boren. 'Als we dat eenmaal hebben, en we weten waar we olie in ons gebied moeten zoeken, verwacht ik dat we, net als Guyana, de ene na de andere vinden', zei Elias in een persconferentie. 'Voor Staatsolie, maar ook voor Suriname, staan ​​er spannende tijden voor de boeg.'

De opbrengst van de obligatieverkoop zou worden gebruikt om de deelname van Staatsolie aan toekomstige olie-exploratiecampagnes te financieren, vertelde Elias aan persbureau Reuters na de persconferentie.

Exxon Mobil Corp heeft meer dan 5 miljard vaten olie ontdekt in Guyana en verwacht volgend jaar met de productie te beginnen. Eerder deze week stegen de aandelen van Tullow Oil Plc met 20% nadat het zei, dat het een grote ontdekking had gedaan voor de kust van Guyana. Dat heeft geleid tot optimisme, dat dezelfde formaties de grens overgaan naar Suriname.

Staatsolie heeft overeenkomsten voor het delen van productie gesloten met Exxon en Tullow, evenals anderen, zoals Equinor in Noorwegen en Hess Corp. Suriname heeft tot nu toe geen commercieel haalbare offshore olie-ontdekkingen gedaan. Vorig jaar verliet Kosmos Energy een offshore-put in Suriname nadat het geen ontdekking had gedaan, maar zei dat het van plan was het bassin te blijven testen vanwege zijn potentieel.

Staatsolie, dat een raffinaderij van 17.000 vaten per dag (bpd) in de buurt van hoofdstad Paramaribo exploiteert, produceert momenteel gemiddeld 16.383 bpd ruwe olie. Het bedrijf draaide een winst van $ 149 miljoen vóór belastingen in fiscaal 2018, zei het in onderstaand persbericht donderdag.



Staatsolie is ook geïnteresseerd in het beheer van een hydro-dam die wordt overgedragen aan de Surinaamse overheid door aluminiumbedrijf Alcoa, dat de activiteiten in het land heeft afgebouwd. 'We willen het graag beheren, omdat het goed is voor een oliemaatschappij om hernieuwbare energiebronnen zoals hydro in haar portefeuille te hebben', zei Elias met betrekking tot de Afobaka-dam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten