vrijdag 16 augustus 2019

Onvrede onder politici en Van Dijk-Silos over presentatie Eugene Merkus, voorzitter CHS

Merkus' presentatie was te oppervlakkig

Politici eisten duidelijkheid over foutieve zaken op stembureaus hebben tijdens de afgelopen verkiezingen


Eugene Merkus, voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau (CHS), heeft gisteren van verschillende politici flink de wind van voren gekregen na zijn presentatie tijdens een bijeenkomst voor politieke partijen. De sessie was een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) en was bedoeld om de onderlinge communicatie tussen het ministerie, het OKB (Onafhankelijk Kiesbureau), CHS en de politieke partijen te bevorderen. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, vrijdag 16 augustus 2019.

Maar, een deel van de aanwezigen nam geen genoegen met de oppervlakkige presentatie van de CHS-voorzitter. De vertegenwoordigers van met name de oppositionele partijen waren duidelijk niet tevreden over de informatie die Merkus heeft gedeeld en eisten duidelijkheid over foutieve zaken die zich op de stembureaus hebben voorgedaan tijdens de afgelopen verkiezingen.

'Waarom mogen wij niet weten wat zich heeft afgespeeld? Geef ons de informatie. U zit daar voor degene die naar het stembureau komt en niet andersom. We willen de cijfers zien', benadrukte NPS'er Charles de Bak tijdens de vragenronde.

Robert Soentiek van de Pertjajah Luhur zei, dat de uiteenzetting van Merkus inhoudelijk niet sterk en beneden verwachting was, omdat het een eenvoudige presentatie van enkele wetsartikelen was. Terwijl er volgens hem zoveel inhoudelijke zaken zijn die duidelijkheid behoeven. Soentiek: 'Ik had een verslag verwacht. Waarom geen verslaglegging?'

Het liep uit de hand toen Anton Paal de voorzitter van CHS probeerde te ondersteunen. Soentiek was niet tevreden daarmee en er ontstond een heftige woordenwisseling tussen de twee mannen. Soentiek: 'U bent niet de voorzitter, dus ik verwacht geen antwoord van u.' Paal sloeg terug: 'Ik zeg de dingen zoals ze zijn. Ik ben niet hier om ruzie te maken, maar als u ruzie wilt maken ben ik niet bang daarvoor. Ef yu wani meki probleem mi kang meki probleem tu.' Het duurde even voordat de mannen gekalmeerd waren.

Merkus kreeg ook Jennifer van Dijk-Silos tegen zich, toen hij het publiek voorhield dat hij geen mooie verhalen heeft te vertellen. 'We zijn op 30 januari 2015 als huidig CHS benoemd en helaas die smeuïgheden, mooie verhalen en spannende zaken van de afgelopen vijftien tot twintig jaar kan ik me niet opdienen', antwoordde Merkus. Die opmerking schoot Van Dijk-Silos in het verkeerde keelgat. 'Het is de realiteit en geen smeuïge verhalen. U beledigt het OKB hier voor iedereen en dat accepteer ik niet. Ik stel voor dat de organisatie optreedt, anders gaat het helemaal uit de hand lopen en het gaat niet eindigen zoals Anton Paal', zei Van Dijk-Silos.

Directeur Putridewi Amatsoemarto van BiZa is ondanks de uitspattingen tevreden over het verloop van de bijeenkomst. Tijdens de evaluatie zullen volgens hem zaken die verkeerd zijn verlopen, besproken worden en indien nodig verbeterd worden bij de volgende sessie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten