donderdag 7 februari 2019

VHP'er Jogi: ‘Hoefdraad bezig wangen van Boksteen te strelen’

Power, voorzitter IGSR-bestuur, was intensief betrokken bij mislukte Para-cassavefabriek 

Jogi vindt de accommodatie van dit soort personen op hoge onderwijsinstellingen ongepast


Iemand eerst aanwijzen als de grootste boosdoener voor het mislukken van één van de belangrijkste projecten voor Suriname en deze zelfde persoon later accommoderen om leiding te geven aan het hoogste opleidingsinstituut. Dit is wat VHP-parlementariër Mahinder Jogi gelijk opvalt wanneer hij kijkt naar de vele perikelen op de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) en de positie van Lothar Boksteen in het universiteitsbestuur en Robert Power, voorzitter van het IGSR-bestuur (Institute for Graduate Studies and Research). 

Boksteen, voormalige coördinator van de projectmanagementunit (PMU) van het Academisch Medisch Centrum (AMC), werd in mei vorig jaar als zondebok gezien voor het feit dat de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) besloot af te zien van de financiering van het project om het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) te transformeren tot het AMC.

Financiën-minister Gillmore Hoefdraad eiste publiekelijk het ontslag van de PMU, inclusief Boksteen, omdat de commissie zijn werk niet behoorlijk had uitgevoerd. Boksteen is vanaf 1 februari als waarnemend voorzitter aangewezen van het universiteitsbestuur nadat Jack Menke de laan werd uitgestuurd.

'Nu plaats je Boksteen, tegen wie jij hebt geschopt, om waar te nemen op de universiteit. Het betekent dus dat Hoefdraad voor dat moment slechts een nooduitgang heeft gecreëerd door een schuldige aan te wijzen. Misschien is Boksteen niet de werkelijke schuldige van het AMC-debacle. Hoefdraad is bezig de wangen van Boksteen nu te strelen', zegt Jogi donderdag 7 februari 2019 in het Dagblad Suriname.

Over Robert Power heeft de VHP’er geen goed woord over, omdat hij dezelfde persoon is die de mislukte cassavefabriek Innovative Agro Processing Industries (IAP) NV in 2012 samen met Kamla Madho, de levenspartner van ex-minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken, oprichtte. Een jaar daarna werd dit bedrijf voor Srd 1 verkocht aan de Staat, waarna Madho de functie kreeg van president-commissaris en Power commissaris. Het bedrijf kwam toen op de begroting voor van het ministerie van Buitenlandse Zaken en daarna van Financiën. Er is enorm veel kritiek geweest op de fabriek, daar de regering vanaf de overname op 1 april 2013 tot daarna miljoenen had overgemaakt naar de onderneming. De beloofde productie van cassavemeel bleef uit en boeren konden hun oogst niet kwijt aan de fabriek.

Jogi vindt de accommodatie van dit soort personen op hoge onderwijsinstellingen ongepast. Vooral tegen de achtergrond, dat de universiteit de plaats is waar studenten opgeleid en gevormd worden om op een fatsoenlijke manier op academisch niveau te gaan functioneren en later zelfs hoge posities in het land over te nemen.

'Voor Hoefdraad is alleen belangrijk dat hij zonder kleerscheuren een duel kan uitrollen. Hij loopt in de voetsporen van president Bouterse. Hij is nooit fout, maar anderen hebben altijd de schuld', concludeert de VHP’er. Hij verwijst ook naar de harde woorden in januari 2016 tussen Hoefdraad en de NDP-parlementariërs Amzad Abdoel en André Misiekaba. Hoefdraad had op een persconferentie de beschuldigende vinger over de economische situatie gewezen naar zijn voorganger Andy Rusland. Hij zou niet de juiste gegevens verstrekt hebben aan hem als governor van de Centrale Bank van Suriname. Hoefdraad verweet de vaste commissie van Financiën in De Nationale Assemblee ook het werk niet goed gedaan te hebben. Abdoel was voorzitter van de vaste commissie.

'Hoefdraad heeft toen lelijke dingen gezegd naar deze twee heren toe, maar deze twee heren ondersteunen het beleid van Hoefdraad en Bouterse nog steeds blindelings. Dat zegt veel over de geloofwaardigheid van deze regering', aldus de politicus.

Ondertussen heeft het ministerie van Financiën een week geleden melding gemaakt dat de oorspronkelijke bijdrage van de IsDB voor de rehabilitatie van het AZP en de bouw van zes poliklinieken via de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) volledig door de Ofid (OPEC Fund for International Development) wordt overgenomen, waardoor de financiering van het project normaal voortgang kan vinden. Hierdoor zullen in het AZP naast de rehabilitatie van het beddenhuis binnenkort ook de rehabilitatie van de Intensive Care Unit, de operatiekamers en de inrichting volgen.

'Een geweldig verhaal, maar de minister moet ons komen vertellen of het AMC, zoals dat beloofd was door de president in 2014, nog een feit zal zijn. Wanneer gaat het precies een feit zijn? hoeveel zal het nu kosten? Wanneer wordt die tender gehouden? Ik wil ook weten hoeveel geld er nu wordt gestopt in de renovatie van het AZP. Is dat straks ook een verloren investering? Ga je het AZP slopen of ga je weer knoeien? Met slechts een bericht moet Hoefdraad niet denken dat hij rust heeft gebracht in de tent', aldus de politicus.

President Desi Bouterse en de topman van de IsDB, Ahmed Mohammed Ali Al Madani, hebben op 13 oktober 2014 symbolisch het startsein gegeven voor de bouw van AMC. Bouterse wees toen er op dat dit project nog meer invulling geeft aan zijn belofte van het ‘sociaal contract met de samenleving’. De toenmalige directeur van het AZP, Antoine Brahim, verwachte dat de bouw van het AMC medio 2018 af zou zijn. Daarna moest de inrichting volgen, waarna in 2019 het complex in gebruik genomen kon worden. Jogi vindt het jammer dat na ongeveer vier en een half jaren wachten, men niet verder is gekomen dan een billboard dat bij het startsein is geplaatst. 'Hoefdraad moet zich nu gaan beijveren om dat in orde te maken. Ik zie het persbericht daarom niet als een verdienste, maar meer een inspanning om het falen van de regering een andere dimensie te geven', aldus de politicus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten