donderdag 7 februari 2019

Minister Polak: 'Geen staking bij Huize Ashiana, maar aantal mensen op drift geslagen'

Curieuze, niet serieus te nemen, reactie Polak in Assemblee op vraag Bee (ABOP)


Minister Cristien Polak van Sociale Zaken & Volkshuisvesting heeft donderdag 7 februari 2019 in De Nationale Assemblee (DNA) verklaard, dat er nooit sprake is geweest van een staking bij Huize Ashiana. '23 Leden van het personeel hebben vorige week het werk neergelegd', stelde Polak. De bond bij Ashiana heeft te kennen gegeven dat de staking niet wordt ondersteund. De mensen die daar werken én de bond zijn op de hoogte van de onderhandelingen die gaan starten met het ministerie van Binnenlandse Zaken. 'Staking bij Huize Ashiana was nooit aan de orde, een aantal mensen was op drift geslagen', aldus de minister, zo schrijft Starnieuws.

De bewindsvrouwe is ingegaan op de vraag van het DNA-lid Marinus Bee (ABOP) over wat er precies speelt bij Huize Ashiana.


Polak legde uit, dat na de overgang van de Surinaamse gulden naar de Srd, de vervoerstoelage van de mensen ging van SF 32.500 naar Srd 32,50 en dat sinds vóór 2010 de discussie gaande is dat deze toelage verhoogd moet worden.

'De bond van Ashiana en ik hebben een tussenoplossing waarbij de vervoerstoelage is opgetrokken naar Srd 80. De mensen zijn uitbetaald vanaf 1 januari 2010 tot en met mei 2018 met de verrekening van de Srd 32, 50 die ze al hadden gehad. Er waren nog groepen zoals de wasserij en de technische dienst die nog niet in aanmerking kwamen voor die toelagen, maar ook onregelmatige diensten draaien. Die mensen zijn ook volledig uitbetaald', zei de minister.

Aan het personeel van Ashiana is voorgehouden, dat niet het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting de toelages bepaalt, maar het Overlegorgaan van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daar wordt vastgesteld of het redelijk is dat toelages worden bijgesteld of niet.

Er is een onderzoek verricht bij Ashiana, waaruit drie voorstellen zijn gekomen voor de vervoerstoelages. Op 13 februari vindt het overleg plaats tussen alle betrokken partijen.

Vrijwilligers en het Nationaal Leger hebben geholpen toen de 23 mensen afgelopen week drie dagen in actie waren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten