donderdag 7 februari 2019

'Met schenking 50 hectare grond aan Chinese gemeenschap miskent regering weer samenleving van Commewijne'

Karta-Bink (PL): 'Wanneer krijgen bewoners Commewijne uitbreiding van hun begraafplaatsen?'

'Of moeten wij wachten op zes maanden vóór de verkiezingen om straatnaambordjes te onthullen, zodat de regeringspartijen zetels behalen in ons district?'


Assembleelid Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) vindt dat met de toezegging van 50 hectare grond aan de Chinese gemeenschap de regering opnieuw de samenleving van Commewijne miskent. Zij gunt de Chinese gemeenschap deze 50 hectare ten zeerste, maar vraagt zich wel af wanneer de bewoners van Commewijne de zo fel begeerde uitbreiding van hun begraafplaatsen tegemoet mogen zien, aldus vandaag, donderdag 7 februari 2019, Starnieuws.

In het district Commewijne kampen alle ressorten met een tekort aan begraafplaatsen. Op verzoek van districtsraadsleden startte Karta-Bink, als districtscommissaris van Commewijne, met uitbreidingswerkzaamheden, en wel in 2013 te Meerzorg. Maar, zij werdop 17 april 2014 ontlast als districtscommissaris, waardoor dit project stagneerde. De stagnatie verergerde toen per januari 2015 – onder leiding van een nieuwe districtscommissaris - de begraafplaats van Meerzorg bezet werd door een occupant, die binnen twintig dagen een met NDP-vlaggen omringde woning, bouwde.

In 2016 oriënteerde de toenmalige minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, Steven Relyveld, zich ter plekke met zijn staf. Nadat Karta-Bink deze kwestie herhaaldelijk in het parlement aankaartte, werd de gang naar de rechter in gang gezet. Tevergeefs, want ondanks een ontruimingsbevel van de rechter werd er juist een tweede woning op het terrein opgezet. 'En geen enkele autoriteit onderneemt acties', aldus Karta-Bink.

De uitbreiding van de Meerzorg begraafplaats, een project dat in het districtsplan van 2012 reeds was opgenomen, is nog steeds niet uitgevoerd. Dit is volgens Karta-Bink verloren geld. De parlementariër vindt het niet kunnen, dat vandaag de dag graven op elkaar worden geplaatst vanwege een tekort aan ruimte op de bestaande begraafplaats.

'Wij, bewoners van Meerzorg, snakken naar de uitbreiding van onze openbare begraafplaats. Niemand hoort ons, niemand doet wat. En occupatie van de begraafplaats wordt gewoonweg toegestaan. Dat kan toch niet?', vraagt de volksvertegenwoordigster zich af.

Karta-Bink merkt op dat ook Welbedacht, Tamansarie en Tamanredjo behoefte hebben aan uitbreiding van de bestaande begraafplaatsen. Ze stelt, dat deze projecten al jaren zijn opgenomen in het districtsplan. 'Begraafplaatsen zijn overheids- of staatszorg. Komen wij, bewoners van Commewijne, ook eens een keer aan de beurt? Of moeten wij wachten op zes maanden vóór de verkiezingen om straatnaambordjes te onthullen, zodat de regeringspartijen zetels behalen in ons district?'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten