dinsdag 22 januari 2019

Venezuela zou muiterij door soldaten Nationale Garde hebben neergeslagen - Explosieve situatie in Venezuela

(Bron foto: Twitter)
Juan Guaido, voorzitter Congres: 'Incident een teken van groeiende ontevredenheid binnen de strijdkrachten'


De Venezolaanse regering zegt maandag 21 januari 2019, dat een muiterij heeft plaatsgevonden door een eenheid van de Nationale Garde in een arme wijk op enkele kilometers van het presidentiële paleis van Venezuela. De opstand leidde tot protesten in dezelfde buurt die werden uiteen geslagen met traangas.


De strijdkrachten zeiden in een verklaring, dat het alle betrokkenen had gevangen in wat het beschreef als 'verraderlijke' daden gemotiveerd door 'obscure belangen verbonden met extreem rechts'. De verklaring meldt ook, dat 's ochtends rond 2.50 uur lokale tijd een kleine groep leden van de Garde een kapitein gevangen nam die de leiding had over een politiebureau in het westen van Caracas en vervolgens met twee militaire vrachtwagens de hoofdstad doorkruisten naar de arme wijk Petare, waar ze een voorraad wapens stalen van een andere buitenpost . Ze ontmoetten weerstand en werden uren later gepakt bij een buitenpost van de Nationale Garde op 3 kilometer afstand van het presidentieel paleis van Miraflores.


De strijdkrachten zeiden, dat alle wapens waren teruggevonden en de muitende troepen gevangen waren genomen.

Een paar uur eerder publiceerde een groep zwaarbewapende nationale gardesoldaten een reeks video's op sociale media met de mededeling dat ze de regering van president Nicolas Maduro niet zullen herkennen. In een van de video's dringt een man, die zichzelf identificeert als 3e Sgt Figueroa, zich richtend tot de 'bevolking van Venezuela', bij zijn landgenoten aan om de straat op te gaan om steun te betuigen voor hun rebellie. 'Je vroeg om de straat op te gaan om de Grondwet te verdedigen, goed hier zijn we', zei hij in een video-opname 's nachts waarin op de achtergrond meerdere zwaar bewapende mannen en een Nationale Gardewagen te zien zijn. 'Je wilde dat we de lont aanstaken, dus dat hebben we gedaan, we hebben jouw steun nodig', voegde hij eraan toe.


In de aangrenzende wijk Cotiza was een kleine groep bewoners te zien die potten en pannen sloeg, afval verbrandde en stenen wierp naar veiligheidstroepen die bij de Nationale Gardepost waren gestationeerd.



Juan Guaido, voorzitter van het Congres, zei dat het incident een teken is van groeiende ontevredenheid binnen de strijdkrachten. 'Ons leger weet dat de commandoketting wordt verbroken door de usurpatie van het presidentschap', zei Guaido in een bericht op Twitter waarin hij een belofte herhaalde om alle leden van de strijdkrachten te steunen die zich inzetten om de democratische orde in Venezuela te herstellen.

Er is druk op Maduro ontstaan ​​om af te zien van de macht nadat hij deze maand een tweede termijn van zes jaar had gestart, nadat hij verschillende leidende tegenstanders had verbannen.



Minister van Defensie Vladimir Padrino Lopez zei op Twitter, dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het incident zouden worden gestraft met de volledige kracht van de wet.




(Suriname Mirror/The Advocate/Venezuela al Dia/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten