maandag 21 januari 2019

Nationaal Informatie Instituut waarschuwt weer belerend voor nep Facebookprofielen regeringsleden

Wil de echte Hoefdraad opstaan?!
NII mag dan waarschuwen, maar naïeve Facebookgebruikers moeten leren nadenken.....


Kwaadaardig gedrag op social media blijft een trend. Steeds meer personen worden hiervan getuige en soms zelfs slachtoffer van 'dit kwaadaardig gedrag' op Facebook. In de meeste gevallen munten de kwaadwilligen het vooral op regeringsleden, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NII) maandag 21 januari 2019 voor de zoveelste keer.

Nep Facebookprofielen van regeerders worden geopend, waarmee personen benaderd worden om zogenaamd zaken te doen. Meestal gaat het om het aanbieden van leningen tegen een aantrekkelijke lage rente. 'Laat u niet misleiden door deze kwaadwilligen en blijft u altijd alert voor deze nepprofielen. Regeringsleden zullen u nooit via social media benaderen om zaken te doen. Het Nationaal Informatie Instituut (NII) drukt u op het hart niet in te gaan op vriendenverzoeken die zogenaamd afkomstig zijn van regeringsleiders.'

Behalve het aanbieden van leningen tegen een lage rente, wordt men in sommige gevallen ook benaderd om geld over te maken om in aanmerking te komen voor verschillende zaken. Vaak wordt ook gevraagd om rekeningnummers door te spelen voor het ontvangen van grote bedragen vanuit het buitenland.

Recent is gebleken dat personen benaderd worden met een nep Facebookprofiel van de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Thans doet een nepprofiel van de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Lekhram Soerdjan de ronde.

Onlangs is een politieonderzoek gestart om de kwaadwilligen achter deze nepprofielen te achterhalen.

Het is niet voor het eerst dat het NII bericht over nep Facebookprofielen:

https://suriname-mirror.blogspot.com/2018/03/onbekenden-maken-nep-facebook-pagina-vn.html
https://suriname-mirror.blogspot.com/2018/05/hackers-hebben-het-voorzien-op.html
https://suriname-mirror.blogspot.com/2018/05/facebook-heeft-nep-profiel-van-minister.html

Feitelijk zijn de belerende berichten van het NII absurd. Facebookgebruikers moeten gewoon opletten en vooral niet dom naief zijn, maar nadenken alvorens een vriendenverzoek te accepteren....

(Suriname Mirror/NII)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten