dinsdag 22 januari 2019

Verband tussen Colombiaanse cocaïne-duikboot en illegale airstrip te Tibiti Savanne

Advocaat Kanhai: 'Is het bouwen van een duikboot strafbaar?' Nee'


In de spraakmakende Colombiaanse cocaïne-duikboot strafzaak heeft de rechter gisteren agenten gehoord als getuigen. In de zaak staan E.C., J.P., L.R., A.V., S.P., A.B., M.B. en M.G. terecht. Na het verhoor van de politiemannen is duidelijk geworden, dat er een link bestaat tussen de onderschepte duikboot en een illegale airstrip die te Tibiti Savanne werd ontdekt, zo berichten vandaag, dinsdag 22 januari 2019, de Ware Tijd en Starnieuws.

Het vliegveldje in de Tibiti-savanna heeft een landingsbaan van ongeveer twee kilometer lang en vijf meter breed. Onderzoek van luchtvaartwaakhond CASAS (Civil Aviation Safety Authority Suriname) heeft uitgewezen, dat de landingsbaan geschikt is voor éénmotorige vliegtuigjes met een vrachtgewicht van ongeveer zevenduizend kilo. Vermoed wordt, dat drugs vanuit dat vliegveldje met een vissersboot over de Tibitirivier naar de duikboot op de Coppenamerivier zou worden getransporteerd.

De airstrip was volgens de getuigen goed onderhouden en er waren ook duidelijke bandensporen van een vliegtuigje te zien. Er zijn op het vliegveldje vier vaten kerosine, drie vaten gasoline en kruiwagens gevonden en niet ver daar vandaan is een klein kamp ontdekt. De politieagenten vermoeden dat daar drugstransporteurs logeerden. De afstand van de landingsbaan naar de Tibitirivier is ongeveer twee kilometer.

De duikboot is in Saramacca gebouwd. Uit het aangetroffen materiaal op de plaats delict blijkt, dat er eventueel een tweede duikboot gebouwd zou worden. Toen de politie het terrein binnen viel, werd E.C. in de nabije omgeving aangetroffen. Daar werden ook een graafmachine, een vissersboot en een vrachtwagen aangetroffen. C. was betrokken bij de bouw van de duikboot en had een emmer bij zich. In die emmer trof de politie onder andere mobiele telefoons aan. Bij het onderzoek werd een adres gevonden. Dit leidde tot aanhouding van A.B., M.B. en S.P. A.B. werkte voor R.O. die nog niet aangehouden is.

Advocaten Irvin Kanhai en Benito Pick vinden dat er geen duidelijk bewijs is dat de verdachten bezig waren met criminele activiteiten en dat hun arrestatie vooral is gebaseerd op vermoedens. 'Is het bouwen van een duikboot strafbaar?', vroeg Kanhai en antwoordde zelf: 'Nee.'
De rechter daarentegen spreekt van 'duidelijke bewijzen'.

Eén van de vrouwelijk verdachten was volgens de rechter kok voor de ploeg die bezig was met de bouw van de duikboot. De andere vrouw heeft voor iets meer dan 65.000 Amerikaanse dollar een graafmachine en de vissersboot gekocht. Daarnaast huurde ze een ponton voor 12.000 Amerikaanse dollar per maand en heeft ze voor duizenden Srd's diverse andere materialen gekocht.
Dit alles was bestemd voor de bouw van het vaartuig. Ook zijn bij haar paspoorten van andere verdachten aangetroffen.

J.P. werd aangehouden nadat de politie informatie over hem binnenkreeg. Uit het onderzoek bleek dat deze verdachte samen met een ander lid van een Colombiaans drugskartel gezocht worden door de Drugs Enforcement Administration (DEA) in de Verenigde Staten.

Een van de politiemannen gaf aan dat de duikboot gebruikt zou worden om cocaïne te transporteren. De duikboot had grote brandstoftanks, waardoor het geschikt zou zijn voor transport. De boot zou niet als pleziervaartuig gebruikt worden. Deze had ook geen slaapgelegenheid. Geen van de verdachten heeft aangegeven, dat de duikboot voor drugstransport gebruikt zou worden. Volgens de politieman zijn zij tot deze conclusie gekomen door het onderzoek en de informatie die ze van DEA hadden.

Het vervaardigen van een duikboot is niet strafbaar. De duikboot was niet door een deskundige geïnspecteerd.

De raadslieden Irvin Kanhai, Benito Pick en Edward Redjopawiro deden het verzoek om de voorlopige hechtenis van de verdachten op te schorten. De rechter wees dit verzoek af, omdat zij van mening is dat ernstige bezwaren nog overeind staan. Verder bestaat er vluchtgevaar.

Op 18 februari zullen vier andere getuigen gehoord worden in deze zaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten