dinsdag 22 januari 2019

Activisten eisen importstop Ierland van 'bloedsteenkool' uit Colombia

Cerrejon-mijn beschuldigd van meerdere misbruiken van lokale gemeenschappen

'Ierland sponsort actief de vernietiging van het milieu'


Activisten dringen er bij Ierland op aan om 'bloedsteenkoolimporten' uit Colombia te beëindigen. Ierland is medeplichtig aan mensenrechtenschendingen in Colombia door steenkool te kopen van een mijn die beschuldigd wordt van meerdere misbruiken van lokale gemeenschappen, zeggen campagnevoerders. 


Ze roepen de ESB (Electricity Supply Board) en de regering op om niet langer te handelen met de Cerrejon-mijn in de arme provincie La Guajira. ESB heeft miljoenen tonnen kolen uit de mijn geïmporteerd om te verbranden in de Moneypoint-elektriciteitscentrale, terwijl de wereldwijde marketingafdeling van de mijn, CMC, in Dublin is gevestigd.

Professor Aviva Chomsky van Salem State University in Massachusetts (VS), die een campagne voerde tegen de invoer van Cerrejon-steenkool in een energieplan in Salem, drong er bij Ierland op aan dit voorbeeld te volgen.



Clodagh Daly van het Latijns-Amerikaanse Solidariteitscentrum zegt, dat Ierland hypocriet is door elk jaar miljoenen bij te dragen aan het VN-Klimaatfonds om ontwikkelingslanden te ondersteunen die reageren op klimaatverandering terwijl ze blijven importeren uit de Cerrejon-mijn.

'Ierland sponsort actief de vernietiging van het milieu', zegt ze.


De mijn, die ervan wordt beschuldigd 'bloedkolen' te produceren, verwerpt de beschuldigingen. ESB heeft gezegd dat het lid is van de alliantie Bettercoal die werkt aan het verbeteren van de normen in de kolenmijn.

Actievoerders beginnen dinsdag 22 januari 2019 hun rechtszaak tegen de staat in een poging om de regering te dwingen het 'National Mitigation Plan' af te schaffen en met een plan te komen dat de weg van het land naar koolstofneutraliteit nog dringender en vollediger uiteenzet.



(Suriname Mirror/Irish Examiner/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten