zondag 27 januari 2019

Militaire attaché van Venezuela in Washington erkent Maduro niet meer als president

Kolonel Jose Luis Silva roept militairen op zelfverklaard interim-president Guaido te steunen



Kolonel Jose Luis Silva, de militaire attaché van Venezuela in Washington, erkent Nicolas Maduro niet meer als president van Venezuela. Hij heeft zaterdag 26 januari 2018 zijn 'militaire broeders' opgeroepen om net als hij de zelfverklaarde interim-presindet Juan Guaido te ondersteunen. 

'Het bureau van de militaire attaché erkent president Maduro, die het beschouwt als bezetter, niet meer. Het erkent Juan Guaido als legitieme interim-president', aldus Silva zaterdag. 'Dit standpunt komt overeen met de wetgeving en de grondwet in Venezuela, en ik heb mijn militaire broeders opgeroepen om zich bij de steun voor Guaido aan te sluiten.'


Volgens hem is steun bieden aan de oppositieleider de enige manier om uit de crisis te geraken. Silva, de hoogste Venezolaanse militaire diplomaat in de VS, liet ook nog weten dat hij zijn bazen in Caracas op de hoogte heeft gebracht van zijn standpunt.

'Ze weten dat ik niet akkoord ben met wat er gebeurt, met de bezetting van de macht, met de manier waarop de bevolking wordt behandeld en met de extreme armoede die heerst in een land met zoveel natuurlijke en menselijke hulpbronnen als Venezuela', zei hij.



Ook verklaarde hij, dat hij zaterdagochtend een gesprek heeft gehad met Juan Guaido. 'Ik heb hem gezegd dat ik van mijn land hou, dat ik hem bewonder voor het werk dat hij al heeft verzet en omdat hij bereid is geweest om tegen de overheid te zeggen dat ze onwettig is', zei Silva.

President Nicolas Maduro werd op 10 januari beëdigd voor een tweede termijn, waarbij de internationale druk op hem toenam om af te treden. Ondertussen heeft opposant en voorzitter van het parlement Juan Guaido zichzelf week uitgeroepen tot interim-president van Venezuela. Steeds meer landen scharen zich de interim-president. Europa vraagt dat er eerlijke verkiezingen worden georganiseerd. Het leger steunt Maduro.


Venezuela heeft de uitwijzing van Amerikaanse diplomaten intussen wel tijdelijk opgeschort, in afwachting van gesprekken over de mogelijke oprichting van belangenkantoren in beide landen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag gemeld. Venezuela en de VS voeren momenteel onderhandelingen over de oprichting van belangenkantoren in de hoofdsteden van beide landen, vanwaar bijvoorbeeld consulaire bijstand kan worden aangeboden. Zolang die gesprekken lopen, mogen de Amerikaanse diplomaten die zich nog in Venezuela bevinden, in de Amerikaanse ambassade in Caracas blijven.

De gesprekken zouden maximaal dertig dagen duren. Indien er geen akkoord wordt gesloten, zal het diplomatiek personeel alsnog het land moeten verlaten. De kantoren zouden onder meer instaan voor uitvoeren van de procedures rond immigratie en andere kwesties van bilateraal belang, met een strikte naleving van het internationaal recht. Die manier van werken heeft jarenlang gewerkt tussen de Verenigde Staten en Cuba, benadrukte de Venezolaanse president Nicolas Maduro, die sprak van 'zuivere diplomatie'.

Maduro heeft woensdag de diplomatieke banden met de VS verbroken nadat president Trump parlementsvoorzitter Guaido erkende als interim-president. Daarop gaf Maduro de VS 72 uur om zijn diplomaten weg te halen uit zijn land, waarna de VS al het niet-noodzakelijk diplomatiek personeel opriep om het land te verlaten. Enkel in de Amerikaanse ambassade in Caracas bevinden zich nog enkele diplomaten.

Ondertussen hebben ook alle Venezolaanse diplomaten de VS verlaten, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken nog. Nochtans had interim-president Guaido de diplomaten opgeroepen om in de VS te blijven.

(Suriname Mirror/El Nacional/Belga/El Comercio/Voz de America/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten