zondag 27 januari 2019

Newmont zou jongeren Pamakka negeren in hun zoektocht naar werk bij mijnbouwbedrijf

Bondsman Leeflang: 'Men zal rekening moeten houden, dat Newmont mensen zoekt met skills'


Murwin Leeflang, voorzitter van de vakbond bij Newmont, heeft vrijdag een kleine delegatie van jongeren van het Pamakka-gebied ontvangen. Het ging om een kleine groep die de jongeren uit het gebied vertegenwoordigt, maar vanwege de afstand niet allemaal in de stad konden zijn. De vakbondsleider werd onder andere op de hoogte gesteld over de werkloosheid binnen dit gebied, zo bericht het Dagblad Suriname zondag 27 januari 2019.

Volgens de jongeren proberen zij reeds geruime tijd te solliciteren bij het bedrijf- Merian-goudmijn - , maar komen niet aan bod. De voorzitter, die deze jongeren heeft aangehoord, heeft hen voorgehouden dat dit niet een probleem is voor de bond, maar het bedrijf. Niettemin heeft de voorzitter voorgesteld dit naar het bedrijf te brengen. Ook heeft hij gewaarschuwd dat men rekening moet houden met het feit, dat Newmont haar structuren heeft en een afdeling die met de gemeenschap communiceert.

'Men zal rekening moeten houden met het feit, dat Newmont mensen zoekt met skills. Het is een bedrijf waar meerdere werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden en zij zullen moeten kijken waar de mensen ingepast kunnen worden. In ieder geval heb ik dit teruggekoppeld met het bedrijf, dat met zijn structuren moet kijken hoe het deze jongeren tegemoet kan komen. Wij als vakorganisatie zullen de zaak blijven monitoren', zegt Leeflang.

Volgens Leeflang komen dit soort problemen voor, omdat de overheid geen controlemechanisme inzet. Als een bedrijf in je gebied komt en investeringen wil plegen, zullen partijen daarvoor eerst aan tafel moeten gaan.

'Het komt vaak voor dat we bedrijven de schuld geven wanneer zaken niet goed verlopen. Wat wij echter moeten leren in Suriname is, dat wanneer wij aan de onderhandelingstafel zitten, je weet moet hebben van zaken. Echter zien we op een gegeven ogenblik, dat een akkoord komt en een overeenkomst word getekend, die nog enkele gaten bevat. We blijven echter optimistisch, omdat wij weten dat dit bedrijf de gemeenschap aldaar heeft geconsulteerd, omdat er een agreement is tussen Newmont en de mensen. Echter moet er een controlemechanisme zijn van de kant van de overheid om erop toe te zien dat deze agreement wordt nageleefd. Dat mechanisme moet er zijn, omdat er technische zaken zijn die wat moeilijk zullen zijn.'

De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen en een intermediair instituut instellen, waar beide partijen hun beklag kunnen doen, is de bondsvoorzitter van mening.

De bond is in het nieuwe jaar al gestart met de cao-onderhandelingen met het bedrijf. De voorzitter wil nu vanwege afspraken met het bedrijf niet ingaan op zaken, die opgenomen zullen worden in de cao.

De voorzitter stelt wel dat er heel hard wordt gewerkt en wil vooral de leden bedanken voor hun inzet en ondersteuning naar de bond toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten