zondag 27 januari 2019

Groot aantal tijdens invallen in hotels in december opgepakte illegale Brazilianen binnenland in verdwenen

Weer in illegaliteit gedoken Brazilianen negeren met Justitie gemaakte afspraken


Illegale Brazilianen die in december waren aangehouden tijdens invallen in hotels aan de Anamoestraat in Paramaribo-Noord, lijken zich niet te houden aan afspraken met Justitie. Ze zijn enkele dagen na hun inverzekeringstelling weer vrijgelaten onder voorwaarde, dat zij hun documenten in orde zouden maken om binnen een maand het land te verlaten. Die termijn is verstreken. 

'De Brazilianen zijn laks en een groot deel is weer het binnenland ingetrokken om goud te delven', zegt Chay Tjin vandaag, zondag 27 januari 2019, in de Ware Tijd. Hij trad als vertaler op toen de groep van 48 mensen in vreemdelingenbewaring zat. Onder hen waren ook enkele andere personen uit onder meer Peru en Venezuela.

Volgens Tjin is hij onlangs gebeld door een Officier van Justitie die wilde weten of de mensen hun zaken hebben geregeld. 'Ik heb de mensen slechts begeleid en ben niet verantwoordelijk voor hun keuzes.' Hij vindt het jammer dat de mensen de kans niet hebben aangegrepen om het land legaal te verlaten.
Personen van wie het paspoort beschadigd of kwijt is konden een document van de Braziliaanse ambassade krijgen om te kunnen reizen. Suriname heeft toen besloten om de mensen niet uit te zetten, omdat zij anders voor een bepaalde periode niet zouden mogen terugkeren. Wie de behoefte had om terug te komen, zou op legale wijze Suriname kunnen binnenkomen, wanneer aan de voorwaarden was voldaan.

Tjin zou graag willen dat de Surinaamse autoriteiten en de Braziliaanse ambassade meer voorlichting geven over de wegen die mensen moeten bewandelen om legaal in het land te kunnen verblijven. 'Pas wanneer ze zijn aangehouden, moeten ze horen waar ze precies moeten zijn om hun papieren te regelen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten