zondag 27 januari 2019

Dodental na de dambreuk bij een ijzermijn in Brazilië loopt op naar 40

Onder de vermisten waren 100 tot 150 werknemers van de Vale-ijzermijn

(Bron foto: Twitter)
- Braziliaanse mijnbedrijf Vale moet activiteiten in deelstaat Minais Gerais staken
- President Bolsonaro accepteert hulp van Israël na contact met premier Netanyahu


Het dodental na de dambreuk bij een ijzermijn in Brazilië is opgelopen naar 40. Volgens Braziliaanse media zijn 46 mensen uit de modder gered, maar gevreesd wordt dat het dodental nog fors zal oplopen. Nog altijd worden tussen de 200 en 300 mensen vermist. De hoop dat er nog meer overlevenden zijn wordt met het uur kleiner. Het is volgens de gouverneur van de staat Minas Gerais, Romeu Zema, moeilijk om nog overlevenden te vinden. 'Zeer waarschijnlijk zullen we vanaf nu alleen nog lijken bergen.'

Onder de vermisten waren 100 tot 150 werknemers van de ijzermijn en ongeveer 200 inwoners van het dorp Vila Forteco en omgeving. Het Braziliaanse mijnbedrijf Vale moet al zijn activiteiten in de deelstaat Minais Gerais staken vanwege de dambreuk van gisteren.

Een groot gebied werd na het instorten van de dam overspoeld met vervuilde modder, afval en losgerukte bomen. Veel wegen en bruggen zijn verwoest.


De regering heeft militairen en helikopters naar de regio gestuurd om te helpen bij de zoektocht. President Bolsonaro heeft zich in het rampgebied op de hoogte gesteld van de situatie. Hij heeft alle mogelijke hulp toegezegd en een onderzoek aangekondigd naar de oorzaak van het instorten van de dam.


Hij zei ook, dat het nationale waterleidingbedrijf maatregelen neemt om de toevoer van schoon water naar steden zoals de miljoenenstad Belo Horizonte te garanderen.






In de modderstroom die na de dambreuk een groot gebied overspoelde, zitten chemicaliën die worden gebruikt bij de mijnbouw. Giftige stoffen dreigen via rivieren in het grondwater terecht te komen.

Een Braziliaanse rechter heeft voor ruim een miljard euro aan tegoeden van mijnbedrijf Vale laten bevriezen. Dat geld is bestemd als bijdrage voor het herstellen van onder meer de milieuschade.


Het staatsmilieuagentschap Ibama () heeft de mijn een boete opgelegd voor de vervuiling, de schade aan de regio en andere overtredingen. De Vale-directie moet daarvoor zo'n 59 miljoen euro betalen.

Van verschillende kanten is president Bolsonaro bekritiseerd om zijn beleid ten aanzien van Vale, het grootste mijnbedrijf van Brazilië. Hij zou het bedrijf te veel de vrije hand hebben gegeven. Milieubeschermers dringen aan op strengere controles op bedrijven als Vale.



(Suriname Mirror/Correio Braziliense/OGlobo/NOS/Twitter/em.com.br/Facebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten