zondag 27 januari 2019

Gajadien (VHP) onthult in Assemblee 'gesjoemel' met voertuigen ministerie van HI&T

'Ministerie geeft drie voertuigen aan autobedrijf in ruil voor één nieuw voertuig'

- 'Buiten onze bestaande regels om wordt te werk gegaan'
- Minister Hoefdraad: 'Ik heb begrepen dat het gaat om karkassen, wrakken, die in feite daar liggen te verrotten'


Drie voertuigen van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) zijn volgens VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien aan een autoleverancier gegeven. In ruil daarvoor kreeg het ministerie één nieuwe voertuig van die leverancier. De VHP’er deed deze onthulling vrijdag tijdens de openbare commissievergadering in De Nationale Assemblee (DNA), aldus vandaag, zondag 27 januari 2019, het Dagblad Suriname. Op de agenda stond de wijziging van de ontwerpwet voor de wijze van het beheer van en toezicht op de staatsfinanciën (Comptabiliteitswet 2017). 

'Achteraf probeert men het nog via Openbare Werken in orde te krijgen. Wanneer wij een goed materieel beheer willen voeren, maar dit soort zaken toestaan, waar buiten onze bestaande regels om te werk wordt gegaan, heeft nieuwe regelgeving en instructie weinig zin. Ik neem aan dat het geen kwestie is waar het ministerie van Financiën faciliterend optreedt wanneer er sprake is van corruptie', benadrukte de politicus.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën stelde, dat hij niet op de hoogte is van de bewering van Gajadien. 'Ik ben bezig met mijn collega’s na te gaan wat er in het proces is gebeurd. Ik heb begrepen dat het gaat om karkassen, wrakken, die in feite daar liggen te verrotten', zei de bewindsman. Volgens Gajadien maakt het niet uit of het inderdaad gaat om karkassen, omdat ook hiervoor er regels zijn. 'Het zou nooit kunnen dat een pick-up, een Toyota Windom en een Nissan gewoon ingeruild worden voor een andere auto. De richtlijnen die vastgesteld worden, moeten in acht genomen worden', zei de politicus.

Gajadien heeft ook verwezen naar zijn onthulling in mei 2018 over een geval, waarin een ambtenaar van HI&T het ministerie tijdens zijn dienstreis gedurende twee weken in het buitenland heeft opgezadeld met telefoonkosten van Srd 130.000. Volgens de VHP’er moet conform de Comptabiliteistwet deze landsdienaar door de overheid verplicht worden om dit bedrag terug te storten in de staatskas, maar dat niet is gebeurd. Hij ziet juist dat de persoon in kwestie verder wordt geaccommodeerd.

Tijdens de vergadering vrijdag vroeg hij Hoefdraad weer naar helderheid in deze kwestie. De bewindsman beweerde de verklaring en documentatie hierover al te hebben overhandigd aan de Assembleevoorzitster. Hij ging  er verder niet op in.

Gajadien merkte op, dat hij door kan gaan met het opsommen van voorbeelden, waarin de overheid nalaat wettelijke regels correct na te leven. Hetzelfde gebeurt ook met het trekken van middelen door ministeries uit bankrekeningen, zowel bij de Centrale Bank van Suriname als de lokale banken. Dat is volgens hem ongehoord.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons verwees ook naar de Anti-Corruptiewet, die  bepalingen hierover bevat. Laatstgenoemde wet stelt, dat indien zaken niet conform juiste procedures zijn gebeurd, zo een overeenkomst of resultaat van het proces nietig is.

Volgens Hoefdraad is het tijd dat er ergens een streep wordt getrokken, omdat in het verleden vaker zaken verkeerd zijn gegaan.

De leden van de commissie van rapporteurs waren het er allemaal over eens, dat de ontwerpwet nog technische aanpassing behoeft. Gehoopt wordt om deze wet volgende week in plenaire openbare vergadering te behandelen.

De basis voor de Comptabiliteitswet is vastgelegd in artikel 156 van de Grondwet:

'BEGROTING

Artikel 156

1. De wet regelt de wijze van voorbereiding, opstelling en uitvoering van de jaarlijkse begroting en de tijd waarvoor zij geldt.

2. Alle uitgaven van de Staat en de middelen ter dekking van de uitgaven worden geraamd op de begroting.

3. De begroting wordt jaarlijks in één of meer wetsvoorstellen in overeenstemming met de wet en het ontwikkelingsplan door de Regering aan De Nationale Assemblée aangeboden uiterlijk op de eerste werkdag in oktober. Bij de indiening van ontwerp-begrotingen door de Regering aan De Nationale Assemblée zal door de President in een buitengewone vergadering van De Nationale Assemblée een rede worden gehouden.

4a. De begroting treedt in werking met ingang van 1 januari van het dienstjaar waarop zij betrekking heeft.

b. Zij wordt geacht met ingang van die dag in werking te zijn getreden, ook als zij eerst daarna is afgekondigd. Zolang dit niet is geschied, strekt de begroting van het aan het betreffende dienstjaar voorafgegane jaar tot grondslag van het beheer.

5a. Het slot der rekening wordt voor elk dienstjaar afzonderlijk vastgesteld bij wet.

b. De verantwoording van de ontvangsten en uitgaven van de Staat wordt, onder overlegging van de door het bij wet ingesteld onafhankelijk orgaan onderzochte rekening aan De Nationale Assemblée gedaan naar de voorschriften van de wet.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten