woensdag 5 december 2018

Doekhie (NDP): ‘Neks no fout met samenwerking NDP en VHP’

'Zonder de NDP gaat de VHP in ieder geval weer fröbelen in de oppositiebanken'

'Wanneer je ballen tussen je benen hebt, ga alleen de verkiezingen in, ga niet leunen op anderen'


NDP-parlementariër en hoofdbestuurslid Rachied Doekhie heeft geen enkel probleem met een toekomstige samenwerking tussen de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), onder leiding van Chandrikapersad Santokhi, en de Nationale Democratische Partij (NDP) van Desi Bouterse. De VHP-leiding heeft vorige week tijdens een persconferentie geen klare wijn willen schenken of de partij na de verkiezingen van 2020 met de NDP zal samenwerken in een coalitieregering of niet. De bal werd gelegd op de helft van het electoraat. 

'Ik ben altijd voorstander van een samenwerking met partijen, die ideologisch het land voorop stellen. Als de VHP wil meewerken, dan neks no fout. De NDP heeft al in het verleden gewerkt met de KTPI, Pertjajah Luhur, ABOP en BEP. Waarom zouden wij dan niet met de VHP willen werken?', stelt Doekhie dinsdag 4 december 2018 in het Dagblad Suriname.

De NDP'er voert aan, dat de VHP de NDP nodig heeft om een regering te vormen. 'Zonder de NDP gaat de VHP in ieder geval weer fröbelen in de oppositiebanken', aldus Doekhie.

Indien de samenleving wenst, dat de VHP niet met de NDP gaat samenwerken na 2020, moet de kiezer de VHP volgens Santokhi een mandaat van minstens 28 parlementszetels geven. Doekhie ziet dit streven als een grote grap, omdat hij ervan overtuigd is, dat de VHP niet over het vermogen beschikt om de NDP tegen te houden. 'Het is misschien haalbaar wanneer zij uit Guyana een paar zetels kopen. Misschien kunnen zij Bharat Jagdeo vragen om een paar van die zetels in een zak voor ze te posten. Sinds de oprichting van de VHP en nu 70 jaren verder, heeft deze partij nooit 28 zetels binnengehaald. Mensen zijn ze een beetje ziek geworden in dit land', vervolgt de politicus.

Volgens eigen voorspelling van de NDP’er zal de VHP in 2020 in totaal slechts 10 zetels binnenhalen. De zetels uit het binnenland zullen volgens Doekhie slechts een droom blijven.

Voor Doekhie is ook het verbieden van pre-electorale combinaties een noodzaak. 'Wanneer je ballen tussen je benen hebt, ga alleen de verkiezingen in. Ga niet leunen op anderen. Je wilt populair zijn en je wilt meedoen, maar je hebt geen achterban en charisma. Je maakt een kleine ‘todo prasoro’ partij om een ritje te nemen op de rug van een grotere. Dan wordt zo iemand uiteindelijk ook minister. Flauwekul! Ga je nu je eigen kracht tonen!', benadrukt de NDP’er.

Hij voegt eraan toe, dat de historie gewezen heeft dat de bundeling van partijen ook niet werkt. Verwezen wordt naar de V7 als grootste combinatie, een samenwerking tussen de VHP, NPS, PL, BEP, DA ’91 en SPA, het Mega Front (MF), A Nyun Combinatie (ANC) en Alternatieve Combinatie (AC), die alle zonder succes in 2015 gestreden hebben tegen de NDP. 'Ze hebben allemaal pai pai gehad van jewelste. Dus het werkt niet', aldus Doekhie.

Voor Doekhie hebben ‘kleine partijen’ als de Nationale Partij Suriname (NPS) geen betekenis meer op het politieke veld. Het feit, dat de NPS geen voorstander is dat de wijzigingen al in 2020 in werking moeten zijn, komt volgens de NDP’er vanwege de vrees alleen de verkiezingen in te gaan. 'Deng mang e frede. Wanneer je een politieke partij hebt opgericht, moet je je eigen kracht gaan tonen', stelt hij. De parlementariër is daarom ook blijm dat de 1% regeling wordt geschrapt, omdat in de praktijk niet eens 80% van de partijen hieraan kan voldoen.

Doekhie is ook blij met de wijziging bij de verkiezing van de ressortraadsleden. De situatie waarbij in een ressort alle zetels gaan naar de partij die 51% van de stemmen haalt en de andere die 49% heeft gehaald niets krijgt, is zeer onrechtvaardig. Door dit aan te passen naar een evenredig stelsel komt er volgens de NDP’er inderdaad meer rechtvaardiging. 'Het is niet goed dat je in een ressort woont waar persoon A 3.000 stemmen krijgt, maar persoon B sleept met 30 stemmen de zetels binnen, omdat hij op een lijst staat die gewonnen heeft. De personen die de meeste stemmen op ressortraadsniveau halen, moeten met deze wijziging nu in aanmerking komen voor die ressortraadszetels', stelt de NDP’er.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten