woensdag 5 december 2018

Mensenrechtenactivisten in Colombia worden voor slechts $ 100 neergeschoten door huurmoordenaars

Het totale moordcijfer met 40% gedaald, maar moorden op activisten zijn gestegen


Forst, speciale VN-rapporteur voor mensenrechtenverdedigers: 'De situatie die ik zie in Colombia is echt dramatisch'


Mensenrechtenactivisten in Colombia zeggen, dat ze worden neergeschoten door huurmoordenaars die voor slechts $ 100 kunnen worden aangenomen, zei een topambtenaar van de Verenigde Naties maandag 3 december 2018, en spoorde de regering aan om een ​​toename van moorden te bestrijden. 

Een vredesovereenkomst in Colombia, die twee jaar geleden werd ondertekend en die een einde maakte aan de burgeroorlog in de natie, heeft geleid tot een daling van 40 procent in het totale moordcijfer, maar de moorden op activisten zijn gestegen, stelt Michel Forst, de speciale VN-rapporteur voor mensenrechtenverdedigers.


Volgens een juli-rapport van de Britse campagnegroep Global Witness, werden er afgelopen jaar vier land- en milieuactivisten wekelijks vermoord, het meest dodelijke jaar..

'In landelijke gebieden, waar de afwezigheid van de staat wordt gecombineerd met een grote aanwezigheid van georganiseerde en illegale gewapende groepen, zijn mannen en vrouwen (mensenrechten) verdedigers een gemakkelijk doelwit voor diegenen die in hen of in hun mensenrechtenagenda een obstakel zien voor hun belangen', zei Forst in een verklaring na een bezoek van 10 dagen aan Colombia.


'Ik was verrast om te horen dat je voor 100 dollar'ermee weg kunt komen of op zijn minst een huurmoordenaar kunt inhuren', zei hij. Activisten die werken aan mensenrechten en landrechten, die de LGBT + -rechten verdedigen, en gemeenschapsleiders van Afro-Colombiaanse en inheemse groepen lopen het grootste risico, zei Forst. 'Ik was echt geschrokken van wat ik van hen hoorde', vertelde Forst, die meer dan 200 activisten uit Colombia ontmoette, aan verslaggevers in de hoofdstad Bogota.


Moeders gaven hem foto's van hun zonen en dochters die vermist worden, en Forst hoorde ook getuigenissen van activisten die aanvallen hadden ondergaan die hij beschreef als 'de meest verschrikkelijke ervaring' van zijn carrière. 'De situatie die ik zie in Colombia is echt dramatisch', zei Forst.

Activisten worden dit jaar in Colombia om de twee dagen met een snelheid van één neergeschoten in Colombia, volgens Indepaz, een in Bogota gevestigde denktank. Forst merkte op, dat tijdens zijn 10-daagse officiële bezoek, vier activisten vermoord waren.

Forst zei, dat hij ook bezorgd was om getuigenissen te horen van Afro-Colombiaanse activisten die beweerden dat aanvallen op hen waarbij mogelijk rechtstreeks of indirect buitenlandse bedrijven in Colombia betrokken zijn, vooral die uit de extractieve sector.

De nieuwe regering van de conservatieve president Ivan Duque heeft het geweld sinds zijn aantreden in augustus veroordeeld, en pleitte voor meer maatregelen en een nationaal actieplan om activisten beter te beschermen. Volgens cijfers van de regering zijn 213 mensenrechtenactivisten gedood van januari 2016 tot oktober 2018.

(Suriname Mirror/VOA News/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten