woensdag 5 december 2018

90 Aanhoudingen bij Europese politieactie tegen Italiaanse maffia ‘Ndrangheta

Doorzoekingen in diverse steden in Nederland en een in Suriname

- In Nederland zijn tientallen kilo’s cocaïne in beslag genomen, en 140 kilo xtc-pillen
- Aangehouden maffiosi zouden cocaïne door Europa hebben vervoerd en verhandeld, vanuit Nederlandse, Belgische en Duitse havens


De politie heeft woensdagochtend 5 december 2018 in verschillende landen 90 mensen gearresteerd in een groot internationaal onderzoek tegen de ‘Ndrangheta, de maffia uit Calabrië. De actie wordt gecoördineerd door Europol en speelt zich af in Nederland, Italië, Colombia, Duitsland en België. In Nederland zijn vijf mensen gearresteerd en waren doorzoekingen in Zoetermeer, Den Haag, Amsterdam, Amstelveen, Velzen, Rotterdam, Tegelen en Sittard. In Duitsland is in het kader van de actie op verzoek van de Nederlandse autoriteiten een Nederlander aangehouden. Ook in Suriname was er een doorzoeking. Wat de relatie is met Suriname is nog niet bekend, maar de smokkel van cocaïne  ligt voor de hand.



In Nederland zijn tientallen kilo’s cocaïne in beslag genomen, en 140 kilo xtc-pillen. Verder is er een inval geweest in een lab voor synthetische drugs. Het overgrote deel van de bijna 4.000 kilo cocaïne die in het onderzoek tegen de 'Ndrangheta in beslag is genomen, werd in de Rotterdamse haven gevonden. Het ging om een vangst van 3.500 kilo op 23 maart van dit jaar.

Aanleiding voor het onderzoek in Nederland was een witwasverdenking in 2016 bij twee Italiaanse restaurants in Venray en Horst. Daar kwamen ook Italianen uit het Duitse Nordrein-Westfalen en Calabrië.



Er zijn mensen aangehouden en doorzoekingen gedaan in zeker zes landen, de focus was in Duitsland. Dat land is altijd het zwaartepunt geweest in de Europese activiteiten van de ‘Ndrangheta buiten Europa. De verdachten in Duitsland behoren volgens Duitse media tot de families Mammoliti en Giorgi, die weer horen bij de clan Pelle-Romeo uit het dorpje San Luca in de Aspromonte.


In Italië zijn woensdagochtend 30 mensen aangehouden, onder meer van de beruchte 'Skin'-spintergroep, die zichzelf ziet als de erfgenaam van Antonio Pelle (1932-2009) alias ‘Ntoni Gambazza, één van de legenden binnen de ‘Ndrangheta. Er zijn verdachten opgepakt van de families van uit Locri, de Pelle-Vottari uit San Luca, de Ietto Natile uit Careri en Ursini uit Gioiosa Ionica.

In Duitsland zijn de meeste acties in Nordrheinwestfalen, rond de stad Duisburg. Daar werden in 2007 voor een pizzeria zes Italianen doodgeschoten, door leden van een rivaliserende ‘Ndrangheta-clan, de Nirta-Strangio. Alleen in Duitsland zijn honderden politiemensen ingezet. Tientallen mensen zijn daar aangehouden en op 65 plaatsen is een doorzoeking geweest.



In België is de ‘Ndrangheta traditioneel aanwezig in Belgisch Limburg en in Wallonië. Enige jaren geleden voltooide de Belgische Justitie een groot onderzoek tegen de familie Aquino, dat leidde tot celstraffen voor cocaïnehandel via Rotterdam en Antwerpen. De verdenking is dat de nu aangehouden maffiosi cocaïne door Europa hebben vervoerd en verhandeld, vanuit Nederlandse, Belgische en Duitse havens. Het onderzoek zou in 2016 zijn begonnen.


Het zijn de Calabriërs die cocaïne vanuit Peru, Colombia en Bolivia naar Europa halen en hier verspreiden over de verschillende landen. Het zijn groothandelaren, die volgens Italiaanse aanklagers duizend euro voor een kilo betalen in Zuid-Amerika en daar bij aankomst in Europa - bijvoorbeeld in de haven van Rotterdam - al negenentwintigduizend euro winst op hebben gemaakt.

Er is nog nooit zo’n grote Europees gecoördineerde actie tegen de ‘Ndrangheta in Duitsland en in heel Europa geweest. ‘Ndrangheta is momenteel het internationaal meest vertakte en meest krachtige maffia-netwerk. Vorige maand deed de politie in Italië op grote schaal invallen tegen de groep. Mogelijk heeft de actie van vandaag hiermee van doen.

(Suriname Mirror/Crimesite.nl/Trouw/YouTube/El Comercio/ANP/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten