woensdag 5 december 2018

Noorwegen betaalt in 2017 70 miljoen dollar aan Brazilië voor verminderde uitstoot door ontbossing

(Bron foto: Bjørn Stuedal)
'Na twee jaar toenemende ontbossing zijn inspanningen van Brazilië in 2017 bemoedigend'

Maar, voorlopige cijfers geven aan dat de houtkap in het bosjaar 2018 is toegenomen...


Noorwegen zal voor 2017 70 miljoen dollar aan Brazilië voor de verminderde uitstoot door ontbossing in de Amazone, in lijn met klimaat- en boscoöperatie tussen de twee landen. 

'Na twee jaar van toenemende ontbossing waren de inspanningen van Brazilië in 2017 bemoedigend: de ontbossing daalde met 12 procent in vergelijking met het jaar ervoor en lag 64 procent onder het gemiddelde van het decennium voorafgaand aan de inleiding van grootschalige boshervormingen door Brazilië in 2004', zegt de Noorse minister van Klimaat en Milieu, Ola Elvestuen.

Ola Elvestuen zegt, dat Brazilië het afgelopen decennium zeer goede resultaten heeft behaald in het Amazonegebied. Tijdens de periode van samenwerking heeft Brazilië de atmosfeer gered van emissies van meer dan 4,5 miljard ton CO2, bijna 100 keer de jaarlijkse uitstoot van Noorwegen. De betaling van 70 miljoen door Noorwegen aan Brazilië is een vergoeding voor de vermindering van ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied, behaald in het bosjaar 2017 (augustus 2016 - juli 2017).



Het geld wordt uitbetaald aan het Amazone Fonds van Brazilië, dat projecten ondersteunt die de ontbossing verder verminderen en het levensonderhoud van de mensen in het Amazonegebied verbeteren. Naast Noorwegen levert Duitsland ook belangrijke bijdragen aan het Amazon Fonds.

'Het is bemoedigend dat Brazilië vorig jaar de ontbossing in de Amazone wist te verminderen, ondanks een uitdagende economische situatie', zegt Elvestuen. Hoewel Brazilië in 2017 kan aantonen dat er sprake is van verminderde ontbossing, geven voorlopige cijfers aan dat de houtkap in het bosjaar 2018 is toegenomen.

In een onlangs gepubliceerde schatting presenteerde het Braziliaanse Nationale Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE) 2018 ontbossingscijfers over 7.900 km2. Dit komt overeen met een toename van de ontbossing met 13,7 procent van 2017 tot 2018. De cijfers zijn nog voorlopig, maar de mogelijke stijging geeft redenen tot bezorgdheid zowel in Brazilië als in Noorwegen. De geschiedenis heeft aangetoond, dat de ontbossing in het Amazone-regenwoud tijdens verkiezingsjaren vaak toeneemt. Brazilië heeft zojuist de presidents- en congresverkiezingen in 2018 voltooid.

De cijfers worden pas volgend jaar geverifieerd en zullen eerst dan de basis voor de betaling uit Noorwegen in 2019 geven, in overeenstemming met de regels van de resultaatgerichte samenwerking tussen de twee landen.

Elvestuen: 'We kijken ernaar uit om met de nieuwe regering te praten over de toekomstplannen van Brazilië en onze bilaterale samenwerking. We hopen en geloven dat Brazilië de wereld zal blijven tonen dat het mogelijk is om ontbossing te verminderen en de landbouwproductie op een duurzame manier te verhogen. Het is zeer positief, dat Braziliaanse bedrijven, en met name de agribusiness, in toenemende mate bijdragen aan de inspanningen tegen ontbossing in de Amazone.'

Brazilië heeft eerder aangetoond dat groei in landbouwproductie mogelijk is zonder het regenwoud negatief te beïnvloeden.

Volgens het Braziliaanse ministerie van Milieu zijn er verschillende redenen voor de toename van ontbossing in 2018. De toegenomen vraag naar Braziliaanse landbouwproducten heeft de opening van nieuwe bosgebieden gestimuleerd. Langere en meer strenge droge seizoenen hebben geleid tot een aanzienlijke toename van bosbranden.

De toename van georganiseerde misdaad en illegale houtkap is vaak verbonden met andere criminele activiteiten, zoals de illegale wapenhandel.

Elvestuen zegt, dat Noorwegen een trotse partner is van Brazilië en beschouwt de samenwerking als een groot succes.

'De resultaten van Brazilië in het terugdringen van ontbossing van 2005 tot 2014 zijn een van de grootste inspanningen om de klimaatverandering de afgelopen tien jaar te bestrijden. Noorwegen zal het Amazone Fonds tot 2020 blijven steunen, in overeenstemming met onze gezamenlijke verklaring met Brazilië tijdens de klimaattop van Parijs in 2015 en onze bijdrageovereenkomst met het Amazonefonds. We kijken er naar uit om met de nieuwe regering de weg vooruit te bespreken.'

(Suriname Mirror/Regering Noorwegen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten