vrijdag 16 november 2018

Assemblee behandelt in commissieverband ID-kaartenwet 2018

Misiekaba (NDP): 'Bestaande kaart, die lokaal wordt gemaakt, amateuristisch en fraudegevoelig'


Binnen de politiek en in de gemeenschap is de gedachte geopperd, dat het project internationaal gestandaardiseerd kwaliteits-ID-pasje.te maken hebben met de verkiezingen in mei 2020. André Misiekaba (NDP), voorzitter van de parlementaire commissie die de ontwerpwet houdende regels voor het vervaardigen, uitgeven, afgeven, inhouden en intrekken van Id-kaarten (ID-kaartenwet 2018, zie hierna) heeft voorbereid, heeft dit gisteren in een openbare commissievergadering nadrukkelijk tegengesproken, zo bericht vandaag, vrijdag 16 november 2018, de Ware Tijd.

Hij noemde de bestaande kaart, die lokaal wordt gemaakt, amateuristisch en fraudegevoelig. Daarvoor in de plaats komt een internationaal gecertificeerde biometrische kaart van hoogstaande internationale standaard en kwaliteit. Ze zal meer garantie bieden voor veiligheid en zal de gebruiker in staat stellen de meest gevraagde aktes in één keer bij zich te hebben.

Het zal niet meer nodig zijn steeds naar het CBB (Centraal Bureau voor Burgerzaken) te gaan voor een document, zoals een uittreksel of geboorteakte. 'De documenten zullen met een chip op de kaart staan.'



Misiekaba zei, dat niemand tegen zo'n kaart kan zijn. 'Als er onwetendheid is behoort men vragen te stellen.'

Volgens hem zal de nieuwe kaart het leven van de burgers in vele opzichten vergemakkelijken. Binnen drie jaar nadat de nieuwe kaart in werking zal zijn getreden moeten alle oude ID-kaarten zijn vervangen.



De politicus benadrukte, dat bij de verkiezingen van mei 2020 niemand hoeft te vrezen geen ID-kaart te zullen hebben. Omdat, de verkiezingen binnen de drie jaar valt mag men zich bij de aanstaande verkiezing met de bestaande kaart legitimeren. 'Verkiezing of niet, ik moet er wel voor zorgen dat ik de deadline voor het ingaan van de nieuwe kaart wel in de gaten hou.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten