vrijdag 16 november 2018

Inheemse anti-mijnbouw activist in Peru gekozen tot gouverneur-elect van Andes-regio Puno

Walter Aduviri leidde protesten tegen Canadees mijnbouwbedrijf Bear Creek in 2011

Aduviri blijft zich verzetten tegen mijnbouw, die geen duidelijke voordelen biedt voor gemeenschappen in Puno


Het grootste deel van dit jaar was Walter Aduviri, de gouverneur-elect van Peru's Andes-gebied Puno, een voortvluchtige geweest. De inheemse activist, 38 jaar, dook onder nadat hij vorig jaar een rechtszaak verloor waarin hij werd verdacht van het leiden van dodelijke protesten tegen het Canadese zilvermijnbedrijf Bear Creek in 2011.

Dat veranderde in oktober. Zijn 7-jarig vonnis werd nietig verklaard en hij werd gekozen tot gouverneur van Puno, de thuishaven van diepe afzettingen van goud, zilver, uranium en lithium die mijnwerkers van plan zijn om via $ 2 miljard voorgestelde projecten uit te graven.





In zijn eerste interview met buitenlandse media sinds zijn overwinning, zei Aduviri - die in januari aantreedt - dat hij zich zou blijven verzetten tegen mijnbouw die geen duidelijke voordelen biedt voor gemeenschappen in Puno, een van de armste en meest wetteloze regio's van Peru, vlakbij de grens met Bolivia.

Een getrainde boekhouder en een bewonderaar van de Boliviaanse president Evo Morales, de mede-Aymara-indiaan, zei dat hij en andere Peruaanse activisten ten onrechte zijn vervolgd wegens het verzet tegen mijnbouw.


'Er vindt schaamteloze plundering plaats', vertelde Aduviri dinsdag 13 novemmber 2018 laat aan persbureau Reuters tijdens zijn bezoek aan de hoofdstad Lima, waar hij zei dat de elites van het land hem met argwaan behandelen.

'Als een land met enorme natuurlijke hulpbronnen zien we helaas niet de voordelen.' De opmerkingen zijn niet veel goeds voor buitenlandse mijnbouwbedrijven die in Puno actief zijn, zoals het in Vancouver gevestigde Bear Creek en Plateau Energy Metals. Bear Creek weigerde commentaar te geven op Aduviri's opmerkingen, maar zei in een verklaring dat het 'werkt, naast alle overheidsniveaus, ten voordele van alle Peruanen, lokaal en landelijk'.

Plateau, dat plannen heeft voor een ​​lithium- en uraniumwinning in Puno reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. Als gouverneur kan Aduviri een mijnbouwproject niet eenzijdig stopzetten. Maar, hij zal een groter platform hebben om de druk op de belangrijkste industrie van Peru op te voeren, en kan de aandacht vestigen als een zeldzame nationalistische stem vóór de 2021 presidentsverkiezingen.

Aduviri zei, dat hij zich zou verzetten tegen elke poging om het Santa Ana-zilverproject van Bear Creek opnieuw op te starten, wat leidde tot de onrust die vijf demonstranten in 2011 het leven kostte. 'Santa Ana heeft een veto', zei Aduviri. 'Het is onmogelijk.'


Maar, hij voegde eraan toe dat hij de $ 585 miljoen zilvermijn Corani van het bedrijf zou kunnen ondersteunen als Puno-bewoners het project goedkeuren tijdens openbare hoorzittingen. Aduviri riep de centristische president Martin Vizcarra op om de controle over strategische grondstoffen te nationaliseren zoals Bolivia doet onder Morales. 'Als Peru zijn natuurlijke hulpbronnen op een meer verantwoorde manier wil beheren, moeten we het Boliviaanse model kopiëren', zei hij.



(Suriname Mirror/Diario Correo/Reuters/Gestion/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten