vrijdag 16 november 2018

Ontwerper Braziliaans voetbaltenue op 83-jarige leeftijd overleden

Braziliaanse journalist Aldyr Schlee overlijdt na een zes jaar durende strijd tegen huidkanker


De man die het Braziliaanse voetbaltenue ontwierp, is op 83-jarige leeftijd overleden. De familie van de Braziliaanse journalist Aldyr Schlee heeft donderdag zijn dood aangekondigd na een zes jaar durende strijd tegen huidkanker. 

Een moment van stilte werd gehouden voor Schlee voor de Brazilië-Uruguay vriendschappelijke wedstrijd in Londen vrijdag 16 november 2018, kort nadat zijn lichaam werd begraven in de stad Pelotas, in het zuiden van Brazilië.



Aldyr Schlee won in 1953 een ontwerpwedstrijd die was uitgeschreven door een krant. De toen 19-jarige Schlee kreeg ongeveer 4.300 euro voor het winnen van de wedstrijd.

Tot dan toe speelde het Braziliaanse voetbalteam in een wit shirt en een blauwe broek. De Braziliaanse voetbalbond schaamde zich zo voor het verlies van de WK-finale van 1950 tegen buurland Uruguay dat ze de herinnering daaraan wilde uitwissen.

Aan de ontwerpwedstrijd werd de voorwaarde toegevoegd, dat het nieuwe tenue de kleuren van de Braziliaanse vlag in zich moest hebben. Het werd uiteindelijk het nu iconische gele shirt met groene randen, blauwe broek en witte sokken.

'De vraag was welke kleur kenmerkend was voor Brazilianen', vertelde hij enkele jaren geleden in een interview. 'Dat moest natuurlijk een combinatie van geel en groen zijn. Ik koos voor geel, want met groen zouden we niet kanaries zijn geweest, maar papegaaien.' 

Op het eerstvolgende WK in 1954 in Zwitserland haalde Brazilië de kwartfinale. Vier jaar later werden ze wel wereldkampioen. Ze moesten in de finale wel in het blauw spelen, omdat de mede-finalist, gastland Zweden, al in het geel uitkwam.

Het Braziliaanse elftal werd in 1958, 1962, 1970, 1994 en 2002 wereldkampioen in het gele shirt. De bijnaam van de ploeg is ‘Goddelijke Kanaries’.






(Suriname Mirror/veja.abril.com.br/The Associated Press/Twitter/AD/Clarin/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten