vrijdag 16 november 2018

Initiatiefvoorstel VVD-Tweede Kamerlid Bosman voor wijziging Statuut nu bij Staten Aruba, Curaçao en Sint Maarten

Eilanden, net als Aruba, krijgen mogelijkheid om zelfstandig te besluiten uit Koninkrijk te treden


Bij de Staten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten ligt een initiatiefvoorstel van VVD-Tweede Kamerlid André Bosman voor wijziging van het Statuut. Daarin krijgen alle eilanden de mogelijkheid om zelfstandig te besluiten uit het Koninkrijk te treden. Hiervoor is dan ook geen referendum meer nodig, tenzij een regering dat zelf wil. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 16 november 2018.

Of en wanneer het voorstel op de agenda’s komt van de Staten en de Tweede Kamer is niet bekend. Het staat zover bekend niet op de agenda van het komende Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) dat in januari op Sint Maarten wordt gehouden.

Het wordt sowieso een kwestie van lange adem met ook nog de (verplichte) ronde langs de adviesorganen van de regeringen.

Bosman roept al geruimte tijd, dat hij een wijziging van het Statuut wil, maar het kabinet heeft na de staatkundige wijzigingen in 2010 geen zin in weer een discussie over het Statuut. Hij heeft nu een ‘Initiatiefvoorstel van rijkswet tot wijziging van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden’ aan de parlementen voorgelegd, dat in handen is van het Antilliaans Dagblad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten