donderdag 1 november 2018

OWT&C herstelt wegen die leiden naar vuillstortplaats Ornamibo

(Bron foto's: NII)
Wanneer de wegen zijn hersteld gaat de EBS weer verlichting plaatsen


De situatie bij de stortplaats is stabiel, maar er wordt nog steeds gewerkt. Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie(OWT&C) is bezig met rehabilitatiewerkzaamheden van de wegen die leiden naar de vuilstortplaats Ornamibo, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, woensdag 31 oktober 2018. 

De afdeling Wegen van het ministerie voert de werkzaamheden uit. De werkzaamheden zijn vanaf 20 oktober hervat om de infrastructuur aan te pakken, nadat de brand helemaal onder controle was. De wegen worden voorzien van basecourse.

Minister Pengel van OWT&C zegt tevreden te zijn met de voortgang van de werkzaamheden die nu plaats vinden. Wanneer de wegen in tak zijn, zal de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) weer verlichting plaatsen. Verlichting is nodig voor de veiligheid van de medewerkers op de stortplaats omdat het vuil in de avond wordt opgehaald en gedumpt. EBS is bezig met de aanschaf van nieuwe verlichting voor de stortplaats, omdat het ministerie gaat kijken naar zonne-energie lichtmasten. De oude verlichting moest uitgeschakeld worden, omdat er een gevaarlijke situatie ontstond tijdens de brand. Om voorzorgmaatregelen zijn de kabels en masten verwijderd.

Het ministerie is al twee jaar bezig om te kijken hoe in de toekomst moet wotden omgegaan met huisvuil. In de afgelopen jaren is er maar één methode gebruikt. Het vuil wordt gewoon gedumpt en daarna plat gedrukt. Vervolgens wordt het afgedekt met zand. Men kijkt nu ook naar andere manieren van vuilverwerking, waarbij ook energie opgewekt kan worden.

Ook is recycling een optie, waarbij veel meer materiaal uit het vuil gehaald wordt voor hergebruik. Het opzetten van een sanitaire landfill is sneller realiseerbaar en dat is 18 tot 20 maanden, waarbij het vuil ingepakt wordt. Door het inpakken voorkomt men verontreiniging van de bodem. De gassen die ontstaan bij het inpakken kunnen als energie gebruikt worden. Er is een aantal stakeholders dat hiervoor interesse toont. Het ministerie zal met hun aan tafel zitten om te kijken hoe die op te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten