donderdag 1 november 2018

Twee Venezolaanse brandweerlieden vrijgelaten die president Maduro met ezel vergeleken

De twee zijn in vrijheid gesteld met beperkingen, omdat ze weer voor rechtbank moeten verschijnen


Twee Venezolaanse brandweerlieden die vorige maand gevangen werden gezet na het bespotten van de impopulaire president Nicolas Maduro door een virale video te maken die hem als een ezel afbeeldde, zijn woensdag 31 oktober 2018 vrijgelaten, aldus twee mensenrechtenorganisaties.

Ricardo Prieto, 41, en Carlos Varon, 45, liepen samen met hun families uit een rechtszitting met een lokale rechter in de westelijke staat Merida, volgens het mensenrechtenwaarnemingscentrum van de Universiteit van de Andes, dat de zaak volgt.

Een rechter had eerder opdracht gegeven om ze vast te houden tot het proces. De twee werden in september gearresteerd in de Merida-brandweerkazerne, waar ze werkten, nadat de video was gepubliceerd.


De zaak heeft de aandacht getrokken door de groeiende beschuldigingen van censuur door Maduro's regering, omdat de olierijke Venezuela-economie een vijfde jaar in recessie verkeert.

De video laat een man zien die een ezel door een brandweerkazerne leidt, terwijl een verteller pretendeert de president te begeleiden tijdens een officieel bezoek. Tegenstanders van de linkse Maduro, die hem de schuld geven voor de economische crisis, hebben hem lange tijd 'Maburro' genoemd in een toneelstuk, het Spaanse woord voor ezel, 'burro'.

Het observatorium zei, dat de twee 'in vrijheid zijn gesteld met beperkingen', omdat ze opnieuw voor de rechtbank moeten verschijnen, hoewel ze niet weten wanneer of hoe vaak. Ze waren beschuldigd van 'aanzetten tot haat' onder een vorig jaar aangenomen wet.

Hun advocaten hebben gezegd, dat ze de video als een grap hebben gemaakt. 'We eisen volledige vrijheid, ze hebben geen misdaad gepleegd', schreef Espacio Publico, een mensenrechtengroep die zich richt op vrijheid van meningsuiting, op Twitter.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten