dinsdag 30 oktober 2018

Kofan-volk van Sinangoe in Amazonegebied Ecuador wint rechtszaak: regering moet 52 mijnbouwconcessies intrekken

(Bron foto: Amazon Frontlines)
Kofan-gemeenschap beschermt met succes bovenloop van de Aguarico-rivier

32.000 Hectare primair regenwoud bevrijd van verwoestende ecologische en culturele impact van goudwinning


Het Kofan-volk van Sinangoe in het Amazonegebied van Ecuador heeft 22 oktober 2018 een historische juridische strijd gewonnen om de bovenloop van de Aguarico-rivier, een van de grootste en belangrijkste rivieren van Ecuador, te beschermen en 52 mijnbouwconcessies teniet te doen die door de regering in waren verleend zonder de Kofan te consulteren, waardoor meer dan 32.000 hectare primair regenwoud wordt bevrijd van de verwoestende ecologische en culturele impact van goudwinning. 

Deze precedent-setting beslissing zal inheemse volken in  het Amazonegebied en landverdedigers wereldwijd inspireren voor de komende jaren.

In een historische uitspraak accepteerde het provinciale gerecht bewijzen van milieueffecten door de gemeenschap van Sinangoe en de provinciale ombudsman, beschuldigde de regering ervan dat ze de Kofan niet hadden geraadpleegd, veroordeelde de mijnbouwactiviteiten, omdat ze de inheemse rechten op water, voedsel en een gezond leven hadden geschonden, en annuleerde alle mijnbouwactiviteiten in meer dan 52 concessies aan de voet van de Andes.


De uitspraak, die het voorzorgsbeginsel citeert en de nieuwe wet van Ecuador over de rechten van de natuur gebruikt, dwingt de autoriteiten ook om herstelmaatregelen te nemen in een gebied dat al zwaar werd beïnvloed door de mijnbouwactiviteiten.

Na slechts 4 maanden mijnbouw, leverde de milieuschade die is gezien en gedocumenteerd voor de rechtszaak een sterk bewijs van hoe het verlenen van mijnbouwconcessies in zo'n kwetsbare en rijke omgeving volledig onverenigbaar is met de Kofan manier van leven en de inspanningen nodig op deze hotspot voor biodiversiteit te beschermen.

Het gebied dat nu is bevrijd van mijnbouwactiviteit is een van de meest biodiverse gebieden op aarde. Het is niet alleen de thuisbasis van Kofan-inheemsen die afhankelijk zijn van zoet water om te overleven, maar ook van meer dan 3.725 soorten planten, 650 soorten vogels en 50 soorten zoogdieren.

De bovenloop van de Aguarico-rivier, in het hart van het voorouderlijk Kofan-land en een van de belangrijkste slagaders van het Amazone-Amazonegebied, werd bedreigd door kwik- en cyanideverontreiniging die gewoonlijk worden gebruikt in goudmijnoperaties in de Amazone, totdat de Kofan het met succes hebben geblokkeerd door de Ecuadoraanse regering aan te klagen.


Mijnbouwoperaties bedreigen diepe en onomkeerbare ecologische en culturele schade in deze ecologische hotspot, evenals de gezondheid van de mensen van Sinangoe en duizenden mensen in tientallen inheemse gemeenschappen stroomafwaarts. Het verder blootstellen van dit zeer gevarieerde oerbos aan ongecontroleerde ontbossing zou ook de wereldwijde klimaatcrisis versnellen.

Na maanden van doorlopende landpatrouilles, het gebruik van cameravallen, drones en satellietbeelden, evenals inheemse mediacampagnes om het bewustzijn van destructieve mijnbouwpraktijken te vergroten,zijn de Kofan, met de steun van Amazon Frontlines en onze inheemse partners van de Ceibo Alliance, erin geslaagd het belang te demonstreren van inheemse milieumonitoring en duurzame innovatieve juridische strategieën om hun land en rechten te beschermen.

Sinangoe heeft nu de belangrijke taak om ervoor te zorgen dat de uitspraak gerespecteerd wordt en dat de maatregelen die door de rechtbanken worden opgelegd ter plekke worden uitgevoerd.

(Suriname Mirror/Intercontinental Cry/Amazon Frontlines)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten