dinsdag 30 oktober 2018

Enkele bekende Nederlanders tuinen in oude Twitter-boodschap 'die hard' anti-Zwarte Piet activist Afriyie

Afriyie vraagt  'pro-Pieten' begrip en empathie te tonen voor anti-Zwarte Pieten

Het wachten is nu uiteraard op oproep pro-pieten aan anti-Zwarte Pieten om begrip voor hun standpunt op te brengen


In een bericht dat Jerry Afriyie afgelopen weekend op Twitter plaatste, roept hij de ’pro-pieten’ op begrip en empathie te tonen en te proberen zich te verplaatsen in het standpunt van de tegenstanders, zo schrijft De Telegraaf maandag 29 oktober 2018.


'Wij hebben geen reden om te twijfelen aan je goede intenties', klinkt een plots overdreven, geveinsd, vriendelijke Afriyie. 'Zwarte Piet is racisme, en niet de mensen die het feest vieren. Wij geloven je op je woord dat je het niet wist en alleen de leuke kant van het feest kende. Maar, wij vragen je ook ons te geloven dat het feest niet voor iedereen een feest is. Dat veel mensen niet de straat op durven en dat kinderen op school worden gepest en zich minderwaardig voelen.'

Enkele bekende Nederlanders tuinen in oude Twitter-boodschap 'die hard' anti-Zwarte Piet activist. Onder andere cabaretière Claudia de Breij, regisseur Martin Koolhoven en actrice Halina Reijn, zangeres Angela Groothuizen en Blendle-oprichter Alexander Klöpping verspreidden het bericht of plaatsten een positieve reactie op Twitter, hopend een graantje publiciteit mee te kunnen pikken met hun reacties.


Tim Engelbart schrijft vandaag, dinsdag 30 oktober 2018, op De Dagelijkse Standaard

'De “pro-Pieten” begrijpen er allemaal geen snars van, en hebben belerende filmpjes nodig om te begrijpen waarom de traditionele kindervriend Zwarte Piet een racistische eikel is die zo snel mogelijk moet verdwijnen. Begrijp je het niet? Kijk dan z’n filmpje nog maar een keer.

Ja hoor, daar is hij weer. Denk maar niet dat Jerry Afriyie na z’n gezanik over RTL Late Night van plan is om dit Sinterklaasseizoen uit te zitten. Oh nee: Jerry Afriyie gaat ook in 2018 de niet-racistische kindervriend Zwarte Piet weer volop racisme aanwrijven en proberen om deze mooie traditie uit het Sinterklaasfeest te amputeren.

Dat doet Jerry ditmaal met een filmpje, dat hij overigens al in 2013 opnam. Maar nu brengt hij het opnieuw onder de aandacht: een boodschap, voor de zogeheten “pro-Pieten.” Hij gaat het allemaal nog even uitleggen hoe het nu écht in elkaar steekt. Want ziet u? U snapt het gewoon niet. U bent niet zo slim, als u voor Zwarte Piet bent. Maar dat geeft niet hoor: Jerry Afriyie legt wel even uit hoe de staf écht in de steel zit. Want hij is heus niet tegen het Sinterklaasfeest of mooie tradities. Alleen tegen Zwarte Piet, want dat is een white power-racist. En u zou empathie moeten tonen. Niet Jerry. Niet degenen die een mooie traditie willen kapotmaken. Maar u. U moet empathie tonen, niet hij. Snapt u? (...)'


Afriyie kwam recent bij RTL Late Night in botsing met Jenny Douwes, die wordt gezien als het boegbeeld van de mensen die vorig jaar waren betrokken bij het blokkeren van de A7. Daarmee wilden ze een demonstratie van anti-Zwarte Piet-activisten bij de landelijke Sinterklaasintocht in Dokkum voorkomen.

Het Openbaar Ministerie eiste taak- en celstraffen tegen 34 Friezen. De rechtbank doet begin november uitspraak.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten