dinsdag 30 oktober 2018

Advocaat Kanhai spreekt na terechtwijzing door Krijgsraad slechts grote woorden zonder veel inhoud

'Afwijzing Krijgsraad om namens Bouterse laatste woord te voeren gaat consequenties hebben'...


Irvin Kanhai, de eigengereide advocaat van hoofdverdachte Desi Bouterse in het 8 decemberproces, zei gisteren na de zitting van de Krijgsraad, dat de afwijzing van de Krijgsraad om namens zijn cliënt het laatste woord te voeren, nog consequenties zal hebben. Kanhai is het niet eens met de rechtbank dat via een machtiging hij niet namens Bouterse het laatste woord mocht voeren. Wat de consequenties zijn, wil hij nog niet zeggen. Hij gaat enkele zaken nog uitzoeken op grond waarvan het verzoek is afgewezen, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 30 oktober 2018.

De advocaat vindt, dat de auditeur-militair niet hard heeft gemaakt dat sprake is van een plan om de 15 mensen op te halen en te vermoorden. Hij vindt, dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de omstandigheden die speelden eind 1982. Hij verwijst naar de stakingen en opstanden die er waren. De militaire leiding moest de rust in het land bewaren. Niet is komen vast te staan hoe de mensen zijn omgekomen.

Kanhai beweert dat de vijftien personen die het leven hebben gelaten bruggenhoofden waren. Zij moesten volgens hem het vacuüm opvullen, nadat de militaire leiding zou worden afgezet. Kanhai meent dat Nederland er alles van af weet, vandaar dat de toenmalige kolonel Hans Valk niet gehoord mocht worden. Ook zijn echtgenote, aan wie hij alles zou hebben toevertrouwd, kon niet worden gehoord.

Tijdens het 8 decemberstrafproces heeft Nederland het dossier over Suriname nog eens voor zestig jaar achter slot en grendel geplaatst.

De auditeur-militair Roy Elgin brengt een zaak voor die volgens Kanhai niet te winnen is.

Kanhai heeft tijdens zijn dupliek gisteren de Krijgsraad gevraagd om Bouterse van de ten laste gelegde 15-voudig moord vrij te spreken. 'Mocht u zich om welke reden dan ook daar niet mee kunnen verenigen en anders willen beslissen, dan verzoeken wij u het Openbaar Ministerie niet te ontvangen en tenslotte de verdachte van rechtsvervolging te ontslaan', vroeg de raadsman.

Het strafproces in de burgerkamer is tot nader order uitgesteld. Bij de volgende zitting zal de Krijgsraad het vonnis uitspreken in deze zaak. Tegen Bouterse is 20 jaar cel geëist.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten