dinsdag 30 oktober 2018

Nieuwe president Brazilië Jair Bolsonaro sluit steun aan mogelijke militaire interventie in Venezuela uit

'Wij hebben daar geen belang bij, Brazilië gaat dat probleem vreedzaam proberen op te lossen'



De nieuwe president van Brazilië, Jair Bolsonaro, heeft uitgesloten dat hij een mogelijke militaire interventie in Venezuela zou steunen. Hij zei wel dat de 'dictatuur' van Nicolas Maduro 'serieuze problemen' veroorzaakt. 'Wij hebben daar geen belang bij. Brazilië gaat dat probleem steeds vreedzaam proberen op te lossen', zei de extreemrechtse president zondag, in een interview op de Braziliaanse tv-zender Record. 

'Ik heb gesprekken gehad met de autoriteiten van andere landen, ook over Venezuela. Ze vragen ons of Brazilië op een of andere manier deel wil zijn van een oplossing voor het probleem. Uiteindelijk zijn de Venezolanen onze broeders, en hebben ze serieuze problemen onder de dictatuur van Maduro', zei de ex-militair', zonder te zeggen met welke landen hij gesproken heeft.

Bolsonaro kreeg ook vragen over een artikel in de krant Folha de Sao Paulo gisteren. Daarin stond dat Colombia bereid zou zijn om Brazilië te steunen als het hielp om 'Nicolas Maduro omver te werpen via een militaire interventie'. De krant citeert een hooggeplaatste in Bogota, die anoniem wil blijven. Maar, de Colombiaanse regering ontkende officieel. Bolsonaro zegt dat het onderwerp niet ter sprake kwam in zijn 'protocollair gesprek' met de Colombiaanse president Ivan Duque.

Bolsonaro wil de prominentste corruptieonderzoeker van het land benoemen tot minister van Justitie. Hij zal rechter Sergio Moro de ministersfunctie aanbieden in zijn regering, zei hij maandag 29 oktober 2018, aan de evangelische zender Record TV, in zijn eerste interview sinds zijn verkiezing.


Moro zette als onderzoeksrechter vaart achter het onderzoek ‘Lava Jato’, het grootste corruptieschandaal van Latijns-Amerika. Vorig jaar is ex-president Luiz Inácio Lula da Silva in eerste aanleg veroordeeld tot een celstraf in de corruptiezaak. In de grootste economie van Latijns-Amerika zijn politici over de partijgrenzen heen betrokken in smeergeldaffaires. Het was in Brazilië jarenlang de gewoonte dat ondernemingen miljoenenbedragen betaalden aan politici en ambtenaren om lucratieve openbare aanbestedingen binnen te halen.

(Suriname Mirror/AFP/Belga/em.com.br/Oantagonista/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten