vrijdag 19 oktober 2018

Peruaanse voortvluchtige rechter Hinostroza opgepakt in Spanje

President Vizcarra in verlegenheid gebracht door vlucht van corruptie verdachte rechter via Ecuador


Een voortvluchtige rechter van het Hooggerechtshof in Peru, beschuldigd van het leiden van een criminele groep die in het rechtsstelsel van het land geïnfiltreerd was, is vrijdag 19 oktober 2018 in Madrid gearresteerd, zei de Peruaanse president Martin Vizcarra. 

Rechter Cesar Hinostroza's ontsnapping naar Spanje via de normale grenscontrole heeft Vizcarra in verlegenheid gebracht, die de aanpak van corruptie de hoogste prioriteit heeft gemaakt voot zijn zeven maanden oude regering.


'Hij is nu bij de Spaanse politie, agenten van Buitenlandse Zaken en de politie van Peru', zei Vizcarra op de lokale omroep RPP.

Hinostroza was door rechterlijke bevelen uitgesloten het land te verlaten terwijl hij werd onderzocht wegens beïnvloeding van leugens en andere misdaden. Hij stond in het middelpunt van een vriendjespolitiek schandaal sinds zijn telefoongesprekken, die door de politie in een drugshandel werden geregistreerd, waren gelekt naar de media, naar verluidt onthullend wat Officieren van Justitie beschreven als een crimineel netwerk van rechters die gunsten ruilen met politici en zakenmensen.


Hinostroza heeft ontkend, dat hij misdaden heeft gepleegd en kon vrijdag niet worden bereikt voor commentaar.

Vizcarra aanvaardde woensdag het ontslag van zijn minister van Binnenlandse Zaken nadat zijn regering had bevestigd, dat Hinostroza op 7 oktober via Ecuador was vertrokken. Peru's migratieagentschap zei, dat Hinostroza leek te zijn geholpen door een ambtenaar die sindsdien is geschorst en is gemeld aan openbare aanklagers.

(Suriname Mirror/Reuters/El Pais/Twitter/El Comercio)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten