vrijdag 19 oktober 2018

Beslag op 60 villa’s van Venezolanen in Marbella, Spanje

De verdachten in uitgebreid witwasnetwerk zijn Spaanse bedrijven en Venezolaanse burgers

Onder aangehouden verdachten is de voormalige staatssecretaris van Elektriciteit in Venezuela


Spanje en de Verenigde Staten onderzoeken een uitgebreid witwasnetwerk van personen uit de elite van machthebbers in het straatarme Venezuela. Er is woensdag 17 oktober 2018 beslag gelegd op 115 panden in Madrid en Marbella, aldus de Spaanse Nationale Politie. In totaal zou er ruim een miljard zijn witgewassen in Europa. 

In Marbella ligt beslag op meer dan zestig luxe villa’s. In Madrid gaat het om een hotel en twee appartementengebouwen in het dure stadsdeel Salamanca. De verdachten zijn Spaanse bedrijven en Venezolaanse burgers. Er zijn op zeven plaatsen in Spanje doorzoekingen geweest in operatie 'Carabela'. De 115 objecten zouden een waarde van 60 miljoen euro hebben.

Verder ligt er beslag op bankrekeningen in Spanje en is een serie dure auto’s in beslag genomen. In Madrid zijn vier Venezolanen en een Argentijn aangehouden.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid participeert in het onderzoek.

Onder de aangehouden verdachten is de voormalige staatssecretaris van Elektriciteit in Venezuela, tussen 2001 en 2006, Nervis Villalobos Cárdenas, aldus de krant El Mundo vrijdag 19 oktober 2018 en ook de Argentijn Luis Fernando Vuttef. Spanje heeft een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd voor nog drie verdachten. Villalobos zat een jaar in uitleveringsdetentie, maar is nu onder voorwaarden vrij. De Verenigde Staten willen hem vervolgen voor corruptie met oliegelden van het staatsbedrijf Petróleos de Venezuela S.A. (PdVSA).

De Spaanse politie heeft nu ontdekt, dat er middels een bedrijf in Spanje geld werd witgewassen voor Venezolaanse politici en directeuren van het oliebedrijf PdVSA: Columbus. Dat bedrijf richtte weer het bedrijf Swiss Invest op dat onroerend goed kocht. Daarachter zou weer een bedrijvenstructuur zitten met vertakkingen naar Zwitserland, Malta en Italië.

Het onderzoek is ruim een jaar geleden begonnen. Er waren opvallende overboekingen van veel geld gedaan door een Portugees, Hugo Gois. Via dat netwerk is vermoedelijk een bedrag van 1,2 miljard dollar vanuit Venezuela in Europa geïnvesteerd. Dat zou ook blijken uit een Amerikaans onderzoek: Money Flight.

(Suriname Mirror/Crimesite.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten