vrijdag 19 oktober 2018

Rechter in hoger beroep stelt Peruaanse oppositieleidster Keiko Fujimori in vrijheid

Keiko Fujimori zat een week vast nadat ze was gearresteerd in een lopend corruptieonderzoek

- Fujimori blijft verdachte in onderzoek niet-gedeclareerde financiële bijdragen aan haar presidentiële campagne van 2011
- Het geld zou afkomstig zijn van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht


Een rechter in hoger beroep heeft de Peruaanse oppositieleidster Keiko Fujimori vrijgelaten, een week nadat ze was gearresteerd in een lopend corruptieonderzoek. De dochter van de voormalig leider van Peru, Alberto Fujimori, huilde toen de rechter zijn uitspraak woensdagavond 17 oktober 2018 voorlas en liet critici verbijsterd achter toen ze de rechtbank verliet.





Een bericht gedeeld door Keiko Fujimori (@keikofujimorih) op


Fujimori blijft verdachte in een onderzoek naar niet-gedeclareerde financiële bijdragen aan haar presidentiële campagne van 2011, in totaal ongeveer $ 1.2 miljoen. Ten minste 19 anderen zijn in de zaak gearresteerd. Het geld zou afkomstig zijn van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht, onderdeel van een van de grootste corruptieschandalen ooit in Latijns-Amerika, met gevolgen voor politici en zakenleiders in meer dan 10 landen.

Fujimori, een tweemaal verslagen presidentskandidate, leidde de krachtige conservatieve oppositiepartij, Fuerza Popular, die een meerderheid heeft in het Congres, sinds de arrestatie van haar vader in 2007. Ze was een sleutelfiguur in het omverwerpen van voormalig president Pedro Pablo Kuczynski in maart vanwege banden met Odebrecht.

Sinds juni onderzoeken Officieren van Justitie beschuldigingen dat drie voormalige presidenten steekpenningen hebben aangenomen die zijn vermomd als campagnefondsen van Odebrecht, dat centraal staat in politieke schandalen in heel Latijns-Amerika.


Voormalige presidenten Kuczynski, Alan Garcia en Alejandro Toledo namen allemaal niet-aangegeven campagnebijdragen aan in ruil voor beloften om lucratieve contracten aan te bieden aan Odebrecht, aldus openbare aanklagers.

Fujimori's arrestatie kwam een ​​week nadat haar 80-jarige vader's presidentiële gratie voor misdaden tegen de menselijkheid door een hoogste rechtbank was ingetrokken. Na zijn uitlevering uit Japan aan Peru in 2007, werd Alberto Fujimori veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf wegens bevelvoerende doodseskaders die burgers afslachtten tijdens een 'counter insurgency' campagne tijdens zijn rechtse regeertermijn. Later werd hij schuldig bevonden aan corruptie.

De juridische problemen van Keiko Fujimori kunnen president Martin Vizcarra helpen, die het Congres vorige maand dreigde te ontbinden om de oppositie onder druk te zetten om zijn voorgestelde gerechtelijke en politieke hervormingen door te voeren.

Fujimori heeft de beschuldigingen tegen haar altijd ontkend en beweert dat ze het slachtoffer is van politieke vervolging.

In een met de hand geschreven verklaring op Twitter op de dag van haar arrestatie, zei Fujimori dat ze achttien jaar lang was vervolgd zonder bewijs.


(Suriname Mirror/Aj Jazeera/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten