vrijdag 19 oktober 2018

Voorzitter Surinaamse Politiebond: 'Politie schroomt niet op te treden tegen collega’s die in de fout gaan'

'Wij gaan geen misplaatste collegialiteit promoten'


De voorzitter van de Surinaamse Politiebond, Raoul Hellings, betreurt het dat collega’s in de fout gaan in een periode waarin de relatie tussen de bond, de korpschef en de minister zich aan het herstellen is. 'Dit werkt frustrerend', zegt Hellings vandaag, vrijdag 19 oktober 2018, in de Ware Tijd. Hij merkt op dat de politie niet schroomt om op te treden tegen eigen collega’s die in de fout gaan. 'Wij gaan geen misplaatste collegialiteit promoten', stelt hij.

Hellings gaat hiermee in op recente gevallen waarin politieambtenaren op verdenking van drugs- en economische delicten in verzekering zijn gesteld.

Ruim een week geleden zijn vijf agenten van de controlepost Stolkertsijver gearresteerd. Het vermoeden bestaat, dat zij zich hebben schuldig gemaakt aan onder meer mishandeling, overtreding van de Wet Verdovende Middelen en dwang. Verder zouden in beslag genomen drugs achterover zijn gedrukt.

Een ander geval dat zich drie weken geleden voordeed, betreft de inverzekeringstelling van twee inspecteurs van politie. Ze worden verdacht van het aannemen van giften en omkoping van een ambtenaar. De inspecteurs waren tewerkgesteld bij de Economische Controle Dienst.

De bondsman vindt het jammerlijk, dat het korps binnen een kort tijdsbestek in opspraak is geraakt. 'Het doet pijn als je hoort dat leden zijn aangehouden, vooral als je hoort waarvoor.' Hellings vraagt zich af wat de oorzaak is van het verkeerd handelen van de betreffende politieambtenaren. 'Waar heeft de organisatie steken laten vallen? Wat heeft hen gedreven tot de criminele handelingen?'

Op de vraag of het criminele gedrag van de collega's te maken kan hebben met de sociaal-economische situatie van het land, antwoordt hij: 'Als het economisch minder gaat voor deze ambtenaren, dan zouden zij zich aan iets schuldig hebben gemaakt dat navenant is. Het geld waarvoor deze collega's in opspraak zijn geraakt zouden zij nooit binnen het korps verdienen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten