vrijdag 19 oktober 2018

Militairen in Ecuadoraans leger beschuldigd van verkopen wapens aan FARC-dissidenten

Zeven soldaten en zeven burgers gearresteerd die actief waren in afgelegen kustplaats San Lorenzo


De Ecuadoraanse autoriteiten hebben militairen in het leger ontmaskerd die naar verluidt wapens verkochten aan de dissidente FARC-leider (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) Walter Arizala, alias 'Guacho', van het Oliver Sinisterra Front, dat terreur heeft gezaaid op de grens tussen Ecuador en Colombia. 

Officieren van Justitie, samen met inlichtingeneenheden van de Nationale Politie, bevestigden de gevangenneming van 14 mannen op woensdag 17 oktober 2018, waaronder zeven soldaten en zeven burgers die activiteiten uitvoerden in de afgelegen kustplaats San Lorenzo in het noordwesten van Ecuador, een gebied waar Guacho actief was.



Uit het onderzoek blijkt, dat deze mannen mogelijk deel uitmaken van een georganiseerde misdaadgroep die zich bezighoudt met drugshandel en wapenhandel en die verband houden met doden, gemeld langs de grillige grens tussen Colombia en Ecuador. Het vermoeden bestaat dat deze mannen werk zware wapens hebben geleverd aan FARC-dissidenten.

Ecuador heeft jacht gemaakt op het Oliver Sinisterra Front, onder auspiciën van 'Operatie Kameleon'.

Tijdens een persconferentie betreurde de legerbevelhebber, Roque Moreira, het feit dat de reputatie van het Ecuadoraanse leger is bezoedeld door deze aantijgingen, en verklaarde dat, 'We zijn gekwetst door wat er gebeurt'. Hij beloofde volledige transparantie en samenwerking met de onderzoeken, zodat de rechtsstaat kan worden toegepast als openbare aanklagers de details van de verontrustende relatie ontrafelen.

Volgens de Officier van Justitie, María Coloma, vonden de invallen plaats in pakhuizen van de strijdkrachten in de Loja, Quito, Santo Domingo, Guayaquil en Taura.

Het Oliver Sinisterra Front heeft verschillende gruweldaden begaan in de grensregio, inclusief de ontvoering en de daaropvolgende moord op een journalistiek team van de Ecuadoraanse krant El Comercio, samengesteld uit de journalist Javier Ortega, de fotograaf Paúl Rivas en de chauffeur Efraín Segarra. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de dood van een Ecuadoraans echtpaar, Oscar Villacís en Katty Velasco, die in gevangenschap in de handen van de terroristische groep omkwamen. Ze hebben dit jaar ook meer dan een dozijn aanslagen gepleegd in de noordwestelijke provincie Esmeraldas, grenzend aan Colombia.

Terwijl veiligheidsdiensten beweerden Guacho afgelopen september zwaar te hebben verwond in de dichte vegetatie rondom de Colombiaanse stad Tumaco, Nariño, werd dit ontkend door de Colombiaanse president Iván Duque. Met betrekking tot de versie waarin Guacho was gewond, zei hij dat de uitleg en details over de operatie al waren ingediend door generaal Alberto Mejía, commandant van de Colombiaanse strijdkrachten. 'Generaal Alberto Mejía heeft hierover in het bijzonder verklaringen afgelegd en ik wil onze veiligheidstroepen vertellen dat we trots zijn op wat ze doen.' Hij voegde eraan toe: 'We gaan verder in de jacht op die crimineel die bekend staat als  Guacho.'

Zowel de Colombiaanse als de Ecuadoraanse regering nemen serieuze maatregelen om de activiteiten van het Front te verstoren en het ongrijpbare hoofd Guacho op te pakken. Ze hebben de financiën van de organisatie gevolgd, veel van zijn topleiders in de kraag gevat en grote hoeveelheden verdovende middelen geconfisqueerd. Deze week onderschepte de Colombiaanse marine een speedboot voor de kust van de zuidwestelijke Colombiaanse staat Nariño die bijna een ton cocaïnehydrochloride bevatte.
Volgens de autoriteiten stond de zending onder toezicht van Guacho en was bestemd om naar Centraal-Amerika te worden verscheept. Met een gewicht van 940 kilo, zou de drugverzending worden geschat op ongeveer $ 9 miljoen, verborgen in een valse bodem die in de boot was gebouwd en ingepakt in plastic verpakkingen. De inbeslagname vond plaats in de sector van Estero Aguaclara, aan de rand van Tumaco, waar Guacho territoriale controle heeft.

(Suriname Mirror/PanAm Post/El Tiempo/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten