dinsdag 9 oktober 2018

EBS houdt voor het eerst een 'energiebeurs’

Extra aandacht op The Sustainable Living and Energy Fair voor besparen, efficiëntie, zonne-energie en biomassa

EBS-directeur Parmessar: 'Er is een noodzaak om grote investeringen te doen om meer energie op te wekken'


De Energie Bedrijven Suriname (EBS) houdt voor het eerst een 'energiebeurs’. Tot en met 11 oktober kan de gemeenschap terecht in het Lalarookh-gebouw voor informatie over de diensten van het energiebedrijf, voor seminars en demonstraties. Op The Sustainable Living and Energy Fair wordt extra aandacht besteed aan besparen, efficiëntie, zonne-energie en biomassa. 

De beurs is geopend door vicepresident Ashwin Adhin. Een ‘keynote speech’ werd door Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons gehouden. De gemeenschap krijgt de kans om een aantal vragen beantwoord te krijgen, geven Simons en Adhin aan, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 9 oktober 2018.

Adhin wijst op het belang van zuinig omgaan met stroom. Niet alleen het milieu heeft er voordelen aan, maar ook de overheid, de consument, en de volgende generatie.

Algemeen directeur van de EBS, Rabin Parmessar, en Geerlings-Simons zijn het erover eens dat de tarieven voor stroom aangepast moeten worden, een zaak die heel veel studie en een gedegen plan vereist. Parmessar merkt op, dat de vraag naar energie heel groot is. 'Mensen gebruiken meer stroom, omdat zij meer en grotere apparaten aanschaffen. Het veranderende klimaat speelt ook een rol, vooral de droogtes.' Parmessar voegt eraan toe dat het aantal nieuwe aansluitingen ook toeneemt. 'Vorig jaar hadden we tienduizend aanvragen. Ook voor bedrijven. Er gebeurt iets in de economie.'

Er is een noodzaak om grote investeringen te doen om meer energie op te wekken, zegt de EBS-directeur. De beslissing zal gauw moeten worden genomen anders zal de EBS in 2021 met ‘loadshedding’ te maken krijgen. Buurten of delen van het land zullen zonder stroom komen te zitten.


Er doen 15 bedrijven en organisaties mee aan de expositie. Op andere dagen zullen er ook seminars en discussies zijn over alles wat met energie te maken heeft; internationale standaarden, nieuwe koelsystemen, zonne-energie, biomassa en ‘groen’ bouwen.

Er staan Surinaamse bedrijven die handelen in zonne-energie en de nieuwe technologieën toepassen om bijvoorbeeld warm en koud water zonder stroom van EBS mogelijk te maken. Adhin en Parmessar worden uitgebreid ingelicht over een systeem dat organisch afval verwerkt. In dit geval is keukenafval, verzameld bij een warung, verwerkt tot biogas. Met biogas wordt stroom opgewekt om een generator te draaien. Er hangt ook geen vervelende lucht zoals dat normaal het geval is bij het gebruik van diesel of gasoline, aldus Starnieuws. 'Zero emission', zegt Samuel Kuik, manager van Suriname Green Development Technologies. Het systeem levert ook mest en kookgas op. Er hangen enkele groentesoorten die ermee gekweekt zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten