dinsdag 9 oktober 2018

'Dilip Sardjoe heeft gemeenschap voorgelogen, parlement voor schut gezet en gedesavoueerd'

Breeveld (DOE) en Gajadien→ (VHP) halen uit naar voorzitter presidentiële commissie 'Alcoa'

'In het hele verhaal komt de commissie over als spreekbuis van de Alcoa'


Parlementariërs van de oppositie reageren verbaasd en boos op uitspraken van Dilip Sardjoe, voorzitter van de presidentiële commissie die onderhandelt met de Alcoa. Sardjoe zei op de publieke bijeenkomst vorige week onder meer, dat de regering de veelbesproken MoU (Memorandum of Understanding) die in 2014 is getekend, niet heeft teruggenomen nadat De Nationale Assemblee (DNA) die had verworpen. 

De parlementariërs Carl Breeveld van DOE en Asiskumar Gajadien van de VHP zeggen onafhankelijk van elkaar vandaag, dinsdag 9 oktober 2018, in de Ware Tijd, dat Sardjoe de gemeenschap heeft voorgelogen, het parlement voor schut heeft gezet en heeft gedesavoueerd.

'Hoe is het mogelijk, dat de voorzitter van de onderhandelingscommissie zulke uitspraken doet, zonder dat hij wordt teruggefloten door de president?', vraagt Breeveld zich af. 'Dit is onbehoorlijk bestuur en grove desavouering van het parlement en opnieuw een dieptepunt voor onze democratie.'

Ook de insinuatie, dat het parlement de MoU heeft afgewezen, omdat het met andere spelers in zee wilde gaan om de bauxietindustrie voort te zetten, wordt Sardjoe erg kwalijk genomen. 'Het is een nationale schande. Er is gerommeld met het Surinaamse belang en in het hele verhaal komt de commissie over als spreekbuis van de Alcoa', zegt Breeveld.

Om te bewijzen dat Sardjoe inderdaad niet de waarheid heeft verteld op de bijeenkomst, toont Gajadien een brief waarin minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen namens de regering aan de Alcoa meedeelt, dat op basis van de afwijzing van de MoU door de Assemblee, de regering geen keus heeft dan het document ook te verwerpen.

Gajadien wijst er verder op, dat het besluit van zowel de coalitie als de oppositie om de MoU te verwerpen is genomen in een huishoudelijke vergadering. Nadat de MoU in een motie was verworpen door het parlement, bleek al vroeg in 2017, dat de Suralco bezig was met de ontmanteling van de plant te Paranam en dat de MoU stilzwijgend werd uitgevoerd door de regering en Alcoa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten