dinsdag 9 oktober 2018

Mexico’s president-elect Andres Manuel Lopez Obrador overweegt legaliseren aantal drugs

(Bron foto: Twitter)
Legalisatie als onderdeel bredere strategie om armoede en criminaliteit te bestrijden

Minister van Defensie ondersteunt de legalisatie van opium voor medicinaal gebruik 


De Mexicaanse president-elect Andrés Manuel Lopez Obrador zei zondag 7 oktober 2018, dat hij overweegt bepaalde drugs te legaliseren als onderdeel van een bredere strategie om armoede en criminaliteit te bestrijden. 

Sprekend in de staat Zacatecas zei Lopez Obrador, dat een recent voorstel van de minister van Defensie, die de legalisatie van opium voor medicinaal gebruik ondersteunt, belangrijk was en dat hij niets uitsluit. 'Het is belangrijk wat hij heeft voorgesteld', zei Lopez Obrador. 'Er moet een alomvattende aanpak zijn voor het vreselijke probleem van onveiligheid en geweld.'

Lopez Obrador, die aantreedt op 1 december, zei zondag dat hij ook zou kijken naar het betalen van boeren voor hun maïs als een manier om hen ervan te weerhouden papaverzaad te planten.

Sinds 2006 is Mexico verwikkeld in een door militairen geleide strijd tegen drugsbendes, die nu zijn versplinterd in kleinere groepen die vechten om drugshandelroutes en -gebieden om drugs te verkopen.

Moorden hebben in 2017 een record bereikt, blijkt uit gegevens van INEGI (Instituto Nacional de Estadística, Geografía e Informática), het orgaan voor de statistiek. De verkozen president heeft stadsevenementen gehouden over geweld en mogelijke 'amnestie' besproken voor niet-gewelddadige drugshandelaren en boeren.

Leden van zijn team hebben eerder gezegd, dat Mexico zou evalueren of legale markten voor marihuana en opium zouden worden gecreëerd.

(Suriname Mirror/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten